1. yle.fi
  2. Uutiset

Maailmanmatkaaja löysi Downton Abbeynsa Artjärveltä

Keittiö on ehtaa rustiikkia. Suuret salit tulvivat uhkeaa uusrenesanssia. Tälläinen on Töyrylän kartano Orimattilassa Artjärvellä, jonka uusi isäntä ei vastaa mielikuvaa perinteisestä kartanonherrasta. Hän on tyylikäs, mutta vanhan ajan patruunaksi rento ja sydämellinen - ehkä myös aavistuksen epäsovinnainen.

kulttuuri
Töyrylän kartano
Johanna Talasterä / Yle

Töyrylän kartano Villikkalan kylässä on aina ollut yksityiskotina. Seitsemän vuotta sitten kartano vaihtoi omistajaa ja Töyrylän isännäksi ryhtyi Jyrki Salolahti, joka puolisoineen osti jo hiukan ränsistyneen arvorakennuksen.

Taloa on korjattu vuosien mittaan entiseen loistoonsa. Pihapiirissä on päärakennuksen lisäksi seitsemän ulkorakennusta pääasiassa 1800-luvulta, vanhin on sepänpaja 1700-luvulta. Viime kesänä ovensa avasi kartanohotelli, joka tarjoaa majoituksen lisäksi kokouspalveluja sekä paikan vaikkapa sukujuhlien järjestämiseen.

Kosmopoliitista kartanonisännäksi

Jyrki Salolahti työskenteli 25 vuotta lääketeollisuuden palveluksessa tutkimusjohtajana. Muutama vuosi sitten hän vaihtoi jatkuvan maapallon ympäri matkustamisen kartanonisännän elämään. Haave omasta kartanohotellista oli itänyt jo vuosia ja nyt elämäntilanne mahdollisti muutoksen.

Etsinnän kohteena oli tarpeeksi iso talo noin tunnin ajomatkan päästä Helsingistä. Artjärvi ei ollut entuudestaan tuttu, mutta taloon Jyrki Salolahti ihastui heti sennähtyään. Aluksi hän kävi arkisin pääkaupunkiseudulla töissä, mutta kolme vuotta sitten liikemies päätti asettua aloilleen.

Valitsin esineitä, joista itse tykkään. Minähän niiden kanssa todennäköisesti lopun ikääni elän.

Jyrki Salolahti

- Kesän 2013 alussa avasin kartanomajoituksen ja ravintolan, vaikka alunperin ostimme Töyrylän kodiksemme, kertoo Jyrki Salolahti.

Sibeliuksen juuret Töyrylässä

Alkuperäinen päärakennus valmistui 1600-luvulla, silloinen isäntä oli kylän rikkain mies. Sibelius-suvun kanta-isä Mats Martinpoika syntyi Töyrylän nuorempana poikana 1700-luvulla ja muutti kotivävyksi Lapinjärven puolelle. Myöhemmin hän otti sukunimekseen vaimonsa tilan nimeä mukaillen Sibelius-nimen.

Sibelius-suvun kantaisän kunniaksi Töyrylän kartanon puutarhaan pystytettiin 1920-luvulla Sibelius-suvun muistomerkki, joka seisoo yhä pensaiden katveessa.

Nykyinen päärakennus on 1800-luvun lopulta. Silloin kartano kävi kansainvälistä kauppaa: myytiin muun muassa puuta ja vaneria. Kun junarata 1880-luvun tienoilla Loviisan satamaan valmistui, alkoi Töyrylässä meijeri- ja juustolatoiminta.

Vuosisadan vaihteessa eurooppalaiset juustomestarit saapuivat valmistamaan herkkujaan ja keväisin kuljetettiin täydet laivalastilliset juustoa Loviisasta Saksaan.

- Vaurastumisen myötä vanha päärakennus purettiin ja tilalle tehtiin entistä komeampi.

Ei kartanokulissi

Kartanon monta vuotta kestäneessä entisöinnissä kunnioitettiin vanhaa ja muutokset tehtiin hienotunteisesti, alkuperäistä miljöötä arvostaen. Huonekalut, matot, astiat ja maalaukset ovat aitoa antiikkia.

- Valitsin esineitä, joista itse tykkään. Minähän niiden kanssa todennäköisesti lopun ikääni elän, kuittaa Jyrki Salolahti.

Maailmalla matkustaessani yövyin paljon tämän tyyppisissä paikoissa ja mikään ei ole niin kamalaa kuin surkea sänky tai kylpyhuone!

Jyrki Salolahti

Kartanohotellin yläkerrassa on kuusi kahden hengen huonetta, jotka on sisustettu ylellisesti. Jokainen huone on nimetty sisustuksen mukaan: Ruusuhuone, Kultainen makuuhuone ja Joutsenlampi.

- Maailmalla matkustaessani yövyin paljon tämän tyyppisissä paikoissa ja mikään ei ole niin kamalaa kuin surkea sänky tai kylpyhuone! Päätinkin, että oman kartanon huoneissa muu saa olla antiikkia, mutta sängyt ja kylppärit ovat tuliterät, luonnehtii Jyrki Salolahti.

Kartanoromantiikkaa ja kummitus   

Vieraista noin puolet on yksityisiä matkailijoita, joista puolet tulee ulkomailta. Tyypillinen vieras on keski-ikäinen pariskunta, joka etsii kartanoromantiikkaa. Vanhaan navettaan on kunnostettu kokoustilat ja palveluja käyttävät yritykset, jotka järjestävät tyky-päiviä ja erilaisia kokouksia.

Jyrki Salolahti kertoo, että joskus öisin palvelusväen portaissa kuuluu askeleita, jotka nousevat yläkertaan. Sitten yläkerrassa avataan ovi, joka pian myös suljetaan. Joku Töyrylän vanhoista piioista ei löydä makuuhuonettaan?

- Piika-paralla menee remontin jälkeen tovi ennen kuin oma huone taas löytyy.

Töyrylän kartanon tulevaisuus

Kyläyhteisö otti muuttajat hyvin vastaan ja kartanohotellin aloitettua toimintansa on tilapäistä työvoimaa löytynyt hyvin aina tarvittaessa. Vieraita on käynyt jopa yllättävän ahkerasti. Jyrki Salolahti odotti, että syksyllä kartanohotellissa olisi hiljaisempaa, mutta loka- ja marraskuu ovat olleet vilkkaita.

Piika-paralla menee remontin jälkeen tovi ennen kuin oma huone taas löytyy.

Jyrki Salolahti

Isäntä istuu rennosti vaaleanpunaiset Reino-tossut jalassa Töyrylän kartanon miltei 60m2 kokoisessa keittiössä. Kuparipannuja on kasattu suuren leivinuunin pankolle ja pirtinpöydän päässä on kodikas nurkkaus, jossa Salolahti usein viettää aamunsa sanomalehden ja kahvikupin ääressä radiota kuunnellen.

- Viihdyn nurkassani aamukahvilla äärimmäisen hyvin - sen sijaan, että nauttisin kahvini New Yorkissa. Enköhän minä parinkymmenen vuoden kuluttua istu tuossa vieressä kiikkustuolissa vahtimassa, mitä täällä tehdään.

Lue seuraavaksi