Kunnat siirtämässä miljoonien omaisuuksia säätiöihin - Kuntaliitto kritisoi

Kuntien omaisuuden siirtäminen säätiöihin on herättänyt kritiikkiä kuntaliitossa. Muun muassa Heinävedellä pohditaan kunnan 10 miljoonan euron arvoisten metsien siirtoa säätiöön. Asiasta on jätetty valtuustoaloite. Metsävarat halutaan turvaan mahdollisten kuntaliitosten varalta.

Kotimaa
Metsäinen maisema Heinävedeltä.
Adam Bellgrau / Yle

Järvet halkovat Heinäveden metsäistä maisemaa. Ja metsää kunnassa riittää. Kunnassa on asukkaita reilut 3700, mutta metsäalaa noin 2800 hehtaaria. Kuntarakenteen muutospaineissa tuosta metsäpotista kannetaan huolta.

- Kymmenien vuosien saatossa keskimääräisesti pienellä verokertymällä nämä on hankittu ja tämä on tämän alueen ihmisten omaisuutta, Heinäveden perussuomalaiset ry:n puheenjohtaja Martti A. Räsänen toteaa.

Kolmen perussuomalaisvaltuutetun allekirjoittamassa valtuustoaloitteessa noin 10 miljoonan metsäomaisuus halutaan säätiöidä. Säätiön kautta alueelle jaettaisiin vajaat 300 000 euroa metsätuottoja vuosittain.

Metsien tärkeydestä pienelle kunnalle kertoo se, että ilman metsätuloja kunnan tuloveroprosenttia olisi nostettava parilla prosenttiyksiköllä.

- Puunmyyntituloja on nyt ollut noin 600 000 - 800 000 euroa vuodessa. Metsällä on merkitystä myös yhteisöverotuotossa, kunnanjohtaja Riitta A. Tilus kertoo.

Kuntaliitto jarruttelee säätiöimisintoa

Suomen Kuntaliitossa kuntien omaisuuden säätiöimiseen ei suhtauduta suopeasti. Suomen Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväisen mukaan kunnan omaisuuden säätiöimisestä on tullut kuntaliittoon tietoa muutamista kunnista.

- Kyllä säätiöinti istuu kuntahallintoon erittäin huonosti. Omaisuudet on kerätty kuntiin veronmaksajien varoilla ja jos ne säätiöidään, niin ne on sitten kansanvallan ulottumattomissa pidemmän päälle, Suomen Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen sanoo.

- Säätiöthän ovat aikalailla sisäänlämpiäviä, sinne eivät kuntalaisten vaikutusmahdollisuudet ulotu. Eli kyllä kuntaliitossa suhtauduttu aika kriittisesti säätiöiden perustamisiin.

Aloitteentekijät luottavat siihen, että yhteistuumin reilut säännöt saataisiin aikaan.

- Lähdettäisiin siitä, että kaikkien täällä olevien poliittisten ryhmittymien edustajat tulisivat mukaan säätiöön. Uskoisin, että nämä ihmiset hoitaisivat yhteistuumin säännöt säätiölle, Heinäveden perussuomalaiset ry:n puheenjohtaja Martti A. Räsänen sanoo.

Suojaa kuntaliitoksia vastaan?

Heinävedellä kuntarakenneselvitystä tehdään ensisijaisesti Keski-Savon suuntaan, mutta myös Joensuu on vaihtoehtona. 10 miljoonan euron saavuttamattomat säätiövarat tuskin otetaan mahdollisten kuntakumppanien puolella tyytyväisenä vastaan. Myös kunnanjohtaja pelaisi avoimilla korteilla.

- Kyllähän se on sitten yhtä isoa kuntaa, jos kuntaliitoksiin mennään. Sinne mennään varoineen ja velkoineen, Riitta A. Tilus pohtii.

- Jos tällaisella ylipäätään varaudutaan kuntaliitokseen, niin se on kyllä aika huono tapa lähestyä vapaaehtoisesti muodostettavan kunnan liitosta, että osa omaisuudesta säätiöidään. Siinä on kuitenkin tarkoituksena rakentaa uutta, yhteistä kuntaa ja jos osa entisten kuntien omaisuudesta säätiöidään, niin kyllä se ainakin aiheuttaa hankaluuksia uuden kunnan sisäisessä ilmapiirissä tällainen menettelytapa, Timo Kietäväinen lisää.

Aloitteentekijät luottavat säätiön toimivuuteen kritiikistä huolimatta.

- Sataprosenttisesti mä uskon siihen. Säätiölle laaditaan sellaiset säännöt, että rahat jäävät tänne nykyisen kunnan alueelle. Sen verran tarkat säännöt ja ohjeet on saatava, Heinäveden perussuomalaiset ry:n puheenjohtaja Martti A. Räsänen linjaa.