Uransa jatkoa pohtiva KuPS-tähti selvitti: Asunto kannattaa myydä ennen putkiremonttia

Ilja Venäläinen selvitti Itä-Suomen yliopistossa tehdyssä pro gradu -tutkielmassaan, miten putkiremontin kustannukset näkyvät kuopiolaisten kerrostaloasuntojen hinnoissa. Keskiviikkona kauppatieteiden maisterin paperit saanut hyökkääjä sanoo, että päätös peliuran jatkamisesta tehdään myöhemmin.

urheilu
Ilja Venäläinen
Tomi Hänninen

Putkiremonttien kustannukset eivät näyttäisi siirtyvän täysin kerrostaloasuntojen hintaan Kuopiossa.

Itä-Suomen yliopistossa tehdyn pro gradu -tutkielman perusteella asunto kannattaa myydä ennen putkiremonttia ja ostaa vasta remontin jälkeen, mikäli asukas haluaa säästää rahaa. Putkiremontin vaikutusta asuntojen hintaan on tutkittu yliopistotasolla aiemmin vain pääkaupunkiseudulla.

Kauppatieteiden maisteri, paremmin Kuopion Palloseuran jalkapalloilijana tunnettu Ilja Venäläinen tutki opinnäytetyössään yli 10 000 kerrostaloasuntokaupan toteutuneita hintoja Kuopiossa vuosina 1999-2012. Näistä putkiremonttikohteita oli noin 750.

Tutkimuksessa havaittiin, että putkiremontti laskee asuntojen myyntihintoja ennen remonttia useampien vuosien ajan. Alimmillaan hinnat ovat kolme vuotta ennen saneerauksen aloittamista, jolloin asunnot ovat kymmenisen prosenttia keskimääräistä halvemmat.

Näkisin näillä tiedoilla, että lähestyvä putkiremontti voisi painaa asuntojen hintoja alemmaksikin.

Ilja Venäläinen

Putkiremontin jälkeen asuntojen hinnat ovat keskimääräistä korkeammat. Vuosi remontin jälkeen kuopiolaisista kerrostaloasunnoista maksetaan noin 16 prosenttia enemmän kuin keskimääräisestä asunnosta.

- Näkisin näillä tiedoilla, että lähestyvä putkiremontti voisi painaa asuntojen hintoja alemmaksikin. Siinä on tietysti useita syitä, minkä takia näin ei käy, Venäläinen kertoo.

Suuri osa Kuopion kerrostaloista on rakennettu 1960- 70-luvuilla. Putkiremontin teettäminen asunnoissa on edessä lähivuosina.

Päättyneellä kaudella uransa parhaassa maalivireessä ollut KuPS-hyökkääjä (12 maalia) sai maisterin paperit postista keskiviikkona. Mitä ajatuksia 33-vuotiaalla Venäläisellä on uran jatkosta?

Puolivaloilla ei voi lähteä, se on väärin kaikkia kohtaan.

Ilja Venäläinen

- Se tilanne on kokonaan auki. Virallista vuosilomaakin on vielä jäljellä, eikä tässä asiassa ole vielä kiire. Se ratkaisu pitää tehdä niin, että päätös on varma. Puolivaloilla ei voi lähteä, se on väärin kaikkia kohtaan.