Hyppää sisältöön

Oikeus: Saksalainen laadunvalvoja korvausvastuussa rintaimplanttijutussa

Kuusi jälleenmyyjää ja lähes 1 700 naista vaati oikeudessa miljoonakorvauksia saksalaisyhtiöltä, joka hoiti silikoni-implanttien laadunvalvontaa. Yhtiö määrättiin korvaamaan maahantuojille ja uhreille aiheutuneet vahingot.

Ranskan viranomaiset vetivät Poly Implant Prothese -yhtiön valmistamat implantit pois markkinoilta maaliskuussa 2010. Kuva: Guillaume Horcajuelo / EPA

Ranskalainen tuomioistuin on määrännyt saksalaisyhtiön maksamaan korvauksia naisille, joilla oli PIP-yhtiön vialliset rintaimplantit. Kanteen mukaan TÜV Rheinlandin ranskalainen tytäryhtiö antoi valvonnallaan ranskalaisen PIP-yhtiön implanteille vuosien ajan eurooppalaiset laatutakeet. Yhtiö oli kuitenkin alkanut käyttää implantteihin heikkotasoista teollisuussilikonia, joka teki implanteista helposti rikkoutuvia.

Toulonilainen kauppatuomioistuin totesi torstaina, että TÜV laiminlöi valvontavelvollisuuksiaan. Yhtiö määrättiin korvaamaan maahantuojille ja uhreille aiheutuneet vahingot.

Oikeuden päätöksellä lähes 1 700 korvauksia vaatinutta naista saavat 3 000 euroa kukin. Lisäksi jokaisen tapaus käydään läpi erikseen.

Naisten alkuperäinen vaatimus oli 16 000 euroa. Lisäksi kuusi implanttien maahantuojaa Brasiliasta, Bulgariasta, Italiasta, Meksikosta, Romaniasta ja Syyriasta vaati yhteensä 28 miljoonan euron korvauksia. Toistaiseksi on epäselvää, miten oikeus suhtautui näihin vaatimuksiin.

Korvauksia hakeneet naiset ovat enimmäkseen Etelä-Amerikan maista, mutta heitä on myös Ranskasta ja Britanniasta.

Saksalaisyhtiö: Jouduimme myös petetyiksi

Implanttiskandaalin koko laajuus alkoi paljastua muutama vuosi sitten. Korvausjutun kantajien mukaan PIP:n petos ei olisi onnistunut, ellei TÜV:n valvonnassa olisi ollut toistuvia puutteita.

Valmistaja tarvitsi tuotteelleen CE-merkinnän, joka on valmistajan vakuutus siitä, että tuote vastaa EU:n turvallisuusvaatimuksia.

- TÜV ei hoitanut valvontaa sillä tasolla, jota markkinajohtajalta on oikeus odottaa, sanoi kantajien asianajaja Laurent Gaudon ennen torstain päätöstä Le Figaro -lehden mukaan.

Saksalaisyhtiö on puolustautunut sanomalla, ettei sen tehtävänä ollut valvoa tai testata valmiita tuotteita vaan seurata valmistusprosessin laatua. Yhtiö katsoo joutuneensa yhtä lailla PIP:n petkuttamaksi. Sen mukaan PIP:ssä vallitsi "valehtelemisen kulttuuri".

Le Figaron mukaan myös saksalainen sairausvakuuttaja AOK on nostanut Saksassa kanteen TÜV:tä vastaan. Se vaatii yhtiöltä 50 000 euroa korvauksista, joita se on maksanut vialliset proteesinsa poistattaneille saksalaisnaisille.

Maailmanlaajuinen skandaali

Saksassa PIP-implantit on asennettu vuosien varrella noin 10 000 naiselle. Kaikkiaan heikkolaatuisia PIP-implantteja asennettiin arviolta 400 000 naiselle eri puolilla maailmaa. Niiden käyttö kiellettiin myöhemmin useissa maissa.

Euroopan komission tuoreen tutkimusraportin mukaan implanttien yhteydestä korkeampaan syöpäriskiin ei kuitenkaan ole näyttöä, vaikka näin on epäilty.

Toulonin korvausoikeudenkäynnistä erillinen oikeusprosessi viittä PIP-yhtiön entistä johtajaa vastaan alkoi keväällä. Joukossa on muun muassa yhtiön perustaja Jean-Claude Mas, joka on kertonut kuulusteluissa määränneensä työntekijöitä kätkemään heikkolaatuisemman raaka-aineen tarkastajien käyntien aikana.

Tuomiota oikeudenkäynnissä odotetaan joulukuun 10:ntenä. PIP-johtajia uhkaa mahdollinen vankeusrangaistus. Korvauksia syytetyiltä ei ilmeisesti kuitenkaan ole saatavissa maksukyvyttömyyden takia.