1. yle.fi
  2. Uutiset

"Sieltä tulee se Luumäen ukko!"– presidentti Svinhufvudin muisto elää Kotkaniemessä

Suomen tasavallan kolmas presidentti Pehr Evind Svinhufvud oli vahva, oikeudenmukainen ja myös nuuka mies. Edes parin vuoden karkoitus Siperiaan ei lannistanut häntä. Svinhufvud oli presidenttinä vuosina 1931-1937. Svinhufvudin jälkeläisiä asuu edelleen Luumäellä. Kotkaniemi on pojanpoika Jormalle tärkeä paikka.

Kotimaan uutiset
P.E Svinhufvudia esittävä vahanukke ja pojanpoika Jorma Svinhufvud Luumäellä Kotkaniemessä
P.E Svinhufvudia esittävä vahanukke ja presidentin pojanpoika Jorma Svinhufvud Luumäellä Kotkaniemessä. Yle

P.E. Svinhufvudin pojanpoika Jorma Svinhufvud on asunut pitkään Kotkaniemessä, joka toimii nykyään P.E. Svinhufvudin kotimuseona.

- Olen syntynyt ja elänyt koko ikäni Kotkaniemessä. Muistoja on paljon ja joka paikka on tuttu. Tällä paikalla on minulle suuri merkitys, Jorma Svinhufvud kertoo.

Kotkaniemessä, presidentin työhuoneen nurkassa, seisoo ylväs vahanukke. P.E Svinhufvudin näköisnuken ja sen vieressä seisovan Jorma Svinhufvudin yhdennäköisyys on ällistyttävä. Nukke on pojanpojan mielestä isoisän näköinen.

- Hyvin paljon muistuttaa vanhaa miestä, Jorma Svinhufvud toteaa.

Metsästyksen Suomen mestari

Presidentti Svinhufvud ehti kuolla ennen kuin pojanpoika Jorma syntyi. Isoisän elämä on Jorma Svinhufvudille kuitenkin tuttu.

P.E Svinhufvudia esittävä vahanukke ja presidentin pojanpoika Jorma Svinhufvud Luumäellä Kotkaniemessä.
Yle

- Tietenkin hänellä oli virka-asunto Helsingissä ja kesäasunto Kultarannassa, mutta hän tuli tänne Kotkaniemeen aina kun oli mahdollista, Jorma Svinhuvud kertoo.

Työhuoneen seinällä on presidentti Svinhufvudin aseita ja kunniakirjoja. Metsästys oli hänelle tärkeä harrastus.

- Hän oli vanhana miehenä vielä moninkertainen Suomen mestari. Silloin kun Suomessa järjestettiin ammunnan maailmanmestaruuskilpailut, hän oli kunniavieraana, mutta ei malttanut olla osallistumatta itse kilpailuun. Hän sitten osallistui ikämiesten ammuntaan ja voitti kilpailun.

"Sieltä tulee se Luumäen ukko!"

P.E Svinhufvud tunnettiin myös lempinimellä Ukko-Pekka. Jorma Svinhufvud kertoo nimen historian paljastuvan Parikkalassa syntyneen kirjailijan Aarno Karimon tekstistä.

- Karimo siitä kirjoittaa, että jossain suojeluskuntaharjoituksissa pidettiin kovaa äksiisiä. Sitä alettiiin ihmettelemään, että miksi nyt niin kovaa harjoitellaan. Joku oli todennut, että kun sieltä tulee se Luumäen ukko, Svinhufvud. Siitä se sitten lähti, kertoo Jorma Svinhufvud.

Pekka oli taas suomennos etunimestä Pehr.

Lue seuraavaksi