Iskelmän tähtitaivaalla on ruuhkaa - henkilökohtaisuus valttia

Iskelmämusiikki on muutaman vuoden aikana noussut uuteen suosioon ja artistit poptähtiä myöten haluavat tehdä iskelmää. Iskelmän esittäjille ei nykyisin riitä pelkkä viihdyttäjän rooli, vaan yleisö haluaa kappaleilta ja esiintymisiltä aitoutta ja henkilökohtaisuutta.

Neljänsuora-yhtye. Kuva: Warner Music

Nykyiskelmän vaatimuksena on intiimiys. Yleisö haluaa, että iskelmän esittäjä tulee suorastaan iholle. Uuden iskelmän tähti Suvi Teräsniska on halunnut uusiin kappaleisiinsa ihmisiä puhuttelevaa otetta.

- Iskelmämusiikissa on ehkä menty tekstien kanssa välillä vähän liian helpolla. Että on menty sieltä, missä aita on matalin ja käytetty kuluneita kielikuvia ja vertauksia. Niissä biiseissä pitää olla vähän pureskeltavaa, Teräsniska sanoo.

Warner Musicin tuotantopäällikkö Pekka "Pequ" Nieminen sanoo, että yleisö arvioi artistien aitoutta koko ajan.

- Kun he kuuntelevat musiikkia tai käyvät keikoilla, he miettivät tekeekö tuo artisti työtä koko sydämestään vai onko se vain leipätyötä.

Nieminen vertaa hyvää iskelmäartistia maallikkosaarnaajaan tai pappiin.

Warner Musicin tuotantopäällikkö Pekka "Pequ" Nieminen. Kuva: Yle

- Hän on hahmo, jonka puoleen kumarrutaan silloin kun halutaan lohtua ja toivoa ja joskus välillä vähän viihdettä siihen elämään. Hyvä artisti myös ymmärtää tämän. Ei hän ole pelkästään tanssittaja, joka tilauksesta tekee, mitä yleisö hakee, vaan kyllä hän on valmis antamaan itsestään vähän enemmän.

Nössöiskelmäbändi etsii tarinoita

Neljänsuora-yhtye on ollut toiminnassa jo 15 vuotta. Kokoonpanoa on kutsuttu myös uuden iskelmän lippulaivaksi.

- Mekin haettiin ensimmäiset viisi levyä sitä, että mikä me ollaan. Ensimmäiseltä Neljänsuoran levyltä on löydettävissä perinteistäkin iskelmämusiikkia, kertoo laulaja Antti Ketonen.

Neljänsuora on julkaissut jo seitsemän albumia, joista uusimman Riisiä hiuksissa, viime keväänä. He ovat tehneet kappaleita, joihin yleisön on helppo samaistua.

- Artisteilta pyydetään enemmän kappaleita, joissa on tarinoita. Radioissakin on trendi, että arvostetaan tarinoita, Ketonen sanoo.

Neljänsuoran kappaleet pursuavat rakkausaiheisia tekstejä, minkä takia yhtyettä on kutsuttu nössöiskelmäbändiksi.

- Voi olla vähän pehmoa tää meidän tavara välillä. Mun mielestä se ei haittaa yhtään, laulaja Antti Ketonen nauraa.

Iskelmä on pop

Vielä kymmenen vuotta sitten iskelmällä oli huono imago. Suomessa elettiin Idols-huumaa ja iskelmä ei musiikintekijöitä juurikaan kiinnostanut.

Viime vuosina popiskelmästä on kuitenkin tullut trendikästä. Välillä on vaikeaa jopa erottaa, mikä on poppia ja mikä iskelmää. Uusien artistien lisäksi iskelmän imagoa on parantanut esimerkiksi Vain elämää -tv-ohjelma.

- Iskelmällä on monenkirjava imago. Olen itse puhunut iskelmän moottoritiestä, jossa on kolme kaistaa. Keskikaista on turvallinen, sitten toisessa laidassa on perinteinen tanssi-iskelmän kaista ja sitten on iskelmän popkaista. Viime vuosina liikenne on ohjautunut luontaisesti sinne iskelmän popkaistalle. Siellä tuntuu olevan tällä hetkellä tunkua ja imua, sanoo tuotantopäällikkö Pequ Nieminen Warner Musicilta.

Toisen pitkän linjan iskelmätuottajan mielestä musiikkityyli ei ole kuitenkaan mennyt merkittävästi eteenpäin.

Sony Music Finlandin tuotantopäällikkö Seppo Matintalo. Kuva: Yle

- Mielestäni se ei ole mitenkään uudistunut. On tullut uusia tyyppejä, on tullut eri näköisiä artisteja, joilla tukka on eri suunnassa. Suvi ja muut nuoremman polven laulajat ovat pinnalla, mutta he eivät täytä tanssilavoja, Sony Music Finlandin tuotantopäällikkö Seppo Matintalo sanoo.

Perinteiselle iskelmälle on kuitenkin tilausta. Pequ Niemisen mukaan iskelmä vetoaa kuulijoihin juuri taloudellisesti vaikeina aikoina.

- Kun mä kuuntelen tämän syksyn uutuuksia, niin mä kuulen siellä tällaisia eheyttäviä sävyjä. Tuntuu, että iskelmä tässä ajassa tekee hyvää ihmisille. Hyvä iskelmä on eräänlainen ikkuna, johon kuulija kurkistaa ja saattaa ajatella, että mä kurkistan vaikka Suvi Teräsniskan elämään. Oikeasti kuulija kurkistaa omaan elämäänsä ja saa sieltä niitä puuttuvia osia siihen omaan elämäänsä tai palapeliin, joita me kaikki kuitenkin ollaan täällä ratkomassa.