Hengellistä väkivaltaa käsitellään nyt tanssin keinoin

Uskonnollisissa yhteisöissä tapahtuva hengellinen väkivalta on viime vuosina paljon puhuttu aihe. Yksin tänä vuonna on ilmestynyt useita aihetta käsitteleviä kirjoja. Etelä-Pohjanmaalla on tekeillä aiheesta erilainen teatteriproduktio. Se on nykytanssi- ja teatteriteos Paleltunut taivas, jonka tekemiseen osallistuu myös yleisö.

kulttuuri
Hanna Korhonen lavalla FitFatFuckedup-näytelmässä.
Lavalla Hanna Korhonen.YLE/Olli Koski

Viime keväänä maan ensimmäisenä yleisötyön läänintaiteilijana pohjalaismaakunnissa aloittanut tanssitaiteen maisteri Hanna Korhonen vetää ensitöikseen mielenkiintoista, mutta samalla vaikeaa ja raskastakin projektia.

Aiheena on erilaisissa uskonnollisissa yhteisöissä tapahtuva hengellinen väkivalta, vallankäyttö ja manipulointi. Tällä hetkellä aiheeseen kerätään kokemuksia ja materiaalia pohjalaisilta itseltään. Sitä tehdään yhteistyössä Seinäjoen seurakunnan kanssa - viidessä kirkossa ja muutamissa seurakuntakeskuksissa on postilaatikot, joihin voi jättää omia kokemuksia.

– Haetaan uskonnon ja hengellisyyden positiivisia kokemuksia, mutta myös hankalia kokemuksia uskonyhteisöistä, vallankäytön vääristymiä ja henkistä väkivaltaa, kertoo Hanna Korhonen.

Materiaalia on kerätty myös Uskontojen uhrit ry:n kautta.Viime kesästä saakka on jo kertynyt monipuolista materiaalia ja Korhonen rohkaiseekin kirjoittamaan vapaalla tyylillä.

– Voi kirjoittaa vaikka yhdellä lauseella, sanalla tai runomitassa. Jos haluaa vuodattaa, voi lähettää sähköpostia tai tulla juttelemaan. Teen myös haastatteluja.

Nykytanssia ja teatteria

Lopulta kerättävästä materiaalista koostuu teatteriesitys, jonka on määrä tulla ensi-iltaan Seinäjoen kaupunginteatteriin keväällä. Mutta minkälainen esitys, sitä ei vielä kukaan tiedä.

– Nykytanssin, nykyteatterin, musiikin ja esitystaiteen sulatusuuni siitä tulee, raottaa Korhonen.

Kokemusten lisäksi yleisö pääsee mukaan myös esityksen tekovaiheessa. Sitä varten järjestetään erillisiä yleisötyön tapaamisia. Ensimmäinen yleisötyön tapaaminen on Seinäjoen kaupunginteatterin Verstasteatterissa 22.11., toinen 13.12. ja kolmas 10.1.

– Ei tarvitse olla kokenut hengellistä väkivaltaa, vaan riittää kiinnostus taiteen tekemiseen. Siellä yhdessä ideoidaan ja luodaan uutta materiaalia, kannustaa Korhonen.

Hengellinen väkivalta - vielä riittää puhuttavaa

Aiheesta on paljon puhuttu viime vuosina. Yksin tänä vuonna hengellisestä väkivallasta on julkaistu useita kirjoja.

– On se ollut paljon esillä, mutta aihe on laaja ja syvältä koskettava, joten siitä on aina tarve puhua ja käsitellä. Nyt esimerkiksi tanssin kautta pystytään tuomaan esiin syviäkin tunteita. Hengellinen väkivalta jättää syvät jäljet kehoon ja ihmisen syvimpiin kerroksiin.

Hanna Korhonen kertoo, että aihe on hänelle itselleenkin tuttu ja tärkeä. Hänellä on kokemusta hengellisestä väkivallasta.

– Sitä kautta on syntynyt kiinnostus, mitä siinä tapahtuu. Mikä on se manipuloinnin prosessi ja vallankäytön mekanismit. Tämä on myös yleismaailmallinen ilmiö, ja tätä samaa esiintyy monissa muissakin yhteisöissä kuin uskonnollisissa, pohtii Korhonen.

Työssä ei ole tarkoitus osoitella mitään tiettyä yhteisöä, vaan ilmiötä yleensä. Eikä se myöskään kritisoi uskontoa, vaan ihmisyhteisöjen toimintaa. Kaikki ihmisten kokemukset käsitellään luottamuksellisesti ja anonyymisti.

– On paljon kokemuksia, jotka ansaitsevat vielä tulla kuulluksi. Sekä positiivisia, että hankalampiakin aiheita. Toivon, että pohjalaisilla on matala kynnys.