CD-soittimet käyvät hiljaista kuolinkamppailua

Musiikkia kuunnellaan nykyään enenevässä määrin netin välityksellä. Tilanne näkyy jo elektroniikkaliikkeissä. Erillisiä CD-soittimia ei hyllyillä juurikaan näy. CD:t syrjäyttivät aikoinaan vinyylit. Onko nyt niiden aika väistyä?

Kotimaa
cd-levy
Päivi Meritähti / Yle

CD-soittimet ovat menettäneet pikku hiljaa asemaansa markkinoilla. Porilaisen elektroniikkaliikkeen kauppiaan Petteri Tapion mukaan kuluttajamallisia CD-soittimia on enää harvakseltaan tarjolla.

- Kannettavia laitteita ja ministereosarjoja löytyy vielä, mutta jos mennään erillisiin laitteisiin, niin erittäin hankala on perinteistä CD-soitinta enää löytää. Ellei sitten mennä ihan high end -osastoon, mistä sellaisiakin vielä löytyy.

Tapion mukaan peruskuluttajat eivät soittimien perään juuri kyselekään.

- Lähinnä koulut niitä käyttävät ylioppilaskokeissa, hän toteaa.

USB vs CD

Tapio kertoo, että CD-soitinten heikenneen aseman näkee jo uusissa autoissakin.

- Harvoin uusissa autoissa enää CD-soittimia on. Niissä on USB-liitäntä ja siihen kun puhelimen pistää kiinni, niin homma rokkaa, hän toteaa.

Vinyyleissä oli tunnelmaa

CD-levyt syrjäyttivät aikoinaan vinyylilevyt, jotka ovat nykyään kokeneet uuden tulemisen nostalgisessa muodossa. CD:ille Tapio ei vastaavanlaista kiertokulkua ennusta.

- Epäilen, että sellaista ei tule. Niihin ei liity niin vahvoja tunnesiteitä kuin ihmisillä liittyi vinyyleihin. Mutta ikinähän ei voi olla varma, Tapio toteaa.