Leijona-kalvosinnappeja, hopeamitaleja ja avaimenperiä – Arkadianmäki laittaa kymmeniä tuhansia lahjatavaroihin

Eduskunta karsii lahjatavaramääriään ja myös niihin käytettävää rahaa.

Kuva: Yle

Eduskunta käytti viime vuonna 70 000 euroa erilaisiin lahjoihin, joita jaetaan muun muassa valtiovierailujen yhteydessä. Eduskunnassa on lahjavarasto, jonka uumenissa makaa erilaisia muistoesineitä.

Lahjat jakautuvat kahteen kategoriaan. Puhemiehistön jakamiin lahjoihin kuuluvat esimerkiksi hopeinen eduskuntamitali ja erilaiset maljakot. Lahjojen hintahaitari on 300–1000 euron välillä.

Toiseen kategoriaan kuuluvat lahjat ovat huokeampia ja niitä annetaan valiokuntavierailuilla isännille. Suosittuja lahjoja ovat Aalto-maljakot, CD-levyt, eduskunta-aiheiset kirjat, avaimenperät sekä Leijona-kalvosinnapit.

Osa lahjavaraston esineistä annetaan eduskunnassa pitkään palvelleille virkamiehille ja kansanedustajille heidän merkkipäivinään. Näihin lahjoihin kuuluvat hopealusikat ja kynttilänjalat.

Eduskunnan hallintotoimiston toimistopäällikkö Martti K. Korhonen kertoo, että kuluvana vuonna eduskunta käyttää jonkin verran vähemmän rahaa lahjoihin eli alle 70 000 euroa. Kaikkia rahoja ei ole tänä vuonna vielä käytetty.

– Kansanedustajat eivät voi hakea lahjoja tukijoukoilleen lahjavarastosta, vaan lahjat ovat vain eduskunnan edustustehtäviin tarkoitettuja, Korhonen painottaa.

Hänen mukaansa lahjavaraston valikoima on valitettavan laaja, ja valikoimaa karsitaan jatkuvasti.

– Osa ostetuista lahjatavaroista jää lojumaan varastoon, koska niitä ei anneta pois.