Svinhufvudin synnyinkoti on patsaan arvoinen paikka

Hämeen heimoliitto pystytti patsaan Rapolaan, kun Suomen kolmas presidentti täytti 75 vuotta. Svinhufvud asui kolme ensimmäistä elinvuottaan Valkeakosken Sääksmäellä.

Kotimaa
P.E.Svinhuvudin muistomerkki Rapolanharjulla
Anne Savin / Yle

Vanhan kolmostien varresta on vain kivenheitto Rapolan kartanon pihalle, jossa Suomen kolmas presidentti Pehr Evind Svinhufvud syntyi yli 150 vuotta sitten. Pian 80 vuotta kartanon pihalla on nököttänyt asiasta kertova patsas.

- Patsas paljastettiin Svinhufvudin 75-vuotissyntymäpäivän kunniaksi ja sen on tehnyt sääksmäkeläinen taiteilija Aukusti Veuro, kertoo Museoviraston erikoistutkija, arkeologi Olli Soininen.

Patsaan pystytti Hämeen heimoliitto vuonna 1937. Svinhufvud oli patsaan ansainnut, vaikka asui Rapolassa vain kolme vuotta lapsuudestaan.

Kyllä hän syntyään on hämäläinen ja sääksmäkeläinen.

Olli Soininen

- Kyllä hän syntyään on hämäläinen ja sääksmäkeläinen. Svinhufvudin suku on siirtyessään Suomeen 1725 asettunut Rapolan kartanoon, Soininen kertoo.

Patsaan julkistamistilaisuus oli aikanaan merkittävä tapahtuma. Presidenttipari on itse paikalla ja tilaisuus myös radioitiin.

"Leijona kuvaa Svinhufvudin luonnetta"

Graniittisen kivipaaden kyljessä on pronssinen profiilikuva Svinhufvudista ja teksti ”P.E.Svinhufvud, syntynyt Rapolassa 15/12-1861”. Paaden päälle on asettunut ylväs leijona.

- Luulen, että Aukusti Veuro on halunnut siinä korostaa tätä presidenttiyttä ja sitä luonnetta, mikä Ukko-Pekalla oli silloin kun hän toimi Suomen itsenäisyyden takuumiehenä ja itsenäisyyden puolesta esitaistelijana, arvelee Soininen.

Rapolan kartano sijaitsee lähellä vanhaa 3-tietä siltä erkanevan Rapolankujan varrella. Valkeakoskelta päin lähestyttäessä paikalle ei ole opastusta, vaikka matkaa on vain muutama sata metriä. Soinisen arvion mukaan paikka ei ole kovin suuri vetonaula suurta yleisöä ajatellen.

- En tiedä, kuinka moni itse asiassa tietää, että täällä on Pehr Evind Svinhufvudin synnyinpaikka. Sen tiedän, että täällä käy väkeä, koska täällä on kynttilöitä itsenäisyyspäivän aikaan.