Turkistuotannon kärkimaassa on pula turkisvaateammattilaisista

Turkissuunnittelijaksi ei noin vain kouluttauduta Suomessa. Turkisten työstämistä ei esimerkiksi varsinaisesti opeteta Aalto-yliopistossa. Pietarsaaressa aiotaan aloittaa kansainvälinen turkisten markkinointiin ja suunnitteluun valmistava koulutus ensi syksynä.

kulttuuri
Yksityiskohta Ernesto Hinosojan suunnittelemasta asusta.
Yksityiskohta Ernesto Hinosojan suunnittelemasta asusta.Pertti Teurajärvi

Turkismuotia ei voi opiskella Suomen muotisuunnittelun kehdossa Aalto-yliopistossa. Osa oppilaista on kuitenkin opiskeluaikanaan työstänyt turkiksia.

- Meillä on siihen koululla välineet, mutta oppi on opiskelijan oman kiinnostuksen mukaan haettu yhteistyökumppaneilta, kuten Saga Fursilta, kertoo muotitaiteen professori Pirjo Hirvonen.

Suomalainen turkisnahkoja myyvät huutokauppayhtiö Saga Furs on osaomistajana Tanskassa toimivassa Design Centerissä, joka opettaa turkismuotia suunnittelijoille.

Suomen turkiseläinten kasvattajain liitto ja turkisyritykset pitävät kotimaista koulutusta tärkeänä.

- Suunnittelijoita olemme kyllä saaneet, koska meillä on pitkään talossa olleet suunnittelijat sekä nuoria free lancer -suunnittelijoita. Mutta käsityötaito on Suomesta häviämässä. Tarvitsisimme ihan ammattikouluopetusta turkistuotantoon, sanoo ennen Grünsteinina tunnetun Gemmi Fursin toimitusjohtaja Maria Hyttinen.

Alalle on vaikea saada työntekijöitä, joilla olisi jo valmiiksi koulutus.

- Turkkuri on aivan katoava ammatti, lisää Hyttinen.

"Opiskelijoiden henkilökohtainen valinta"

Malli kävelemässä catwalkilla.
Suunnittelija Laura Juslin käytti turkista opinnäytetyössään Aalto-yliopistossa.Mikko Jylhä

Turkisten käyttö koetaan vaatesuunnittelualalla herkäksi asiaksi. Asenteet turkiksia kohtaan vaihtelevat vuosittain, kerrotaan Aalto-yliopistosta.

- Osa oppilaistahan on hyvin vahvasti turkiksia vastaan, sanoo tekstiilitaiteen professori Pirjo Kääriäinen Aalto-yliopistosta.

Uuden muotimerkin Siloa & Mookin suunnittelija Laura Juslin käytti opiskeluaikoinaan töissään turkiksia.

- Aalto-yliopiston koulutuksessa ei paneuduttu erityisesti turkismuotiin. Opiskelijoita kannustetaan tekemään omia valintoja materiaalien suhteen. Mallistoissani turkis on ollut materiaali muiden joukossa, kertoo Juslin.

Siloa & Mookin tämän hetken mallistoista turkiksia ei kuitenkaan näy.

- Se on kaunis ja ylellinen materiaali, mutta sillä on tietysti kurja kääntöpuolensa, sanoo Juslin.

Pohjanmaalla uusi koulutus alkamassa

Maailman muotimarkkinoilla näkyvän turkisbuumin takia turkismuodin perään on kyselty tänä syksynä aiempaa enemmän myös Aalto-yliopistossa, kertoo muotitaiteen professori Pirjo Hirvonen.

- Turkis on hirveän ajankohtainen tällä hetkellä ja tottakai oppilaamme seuraavat kansainvälistä muotia. Näihin asioihin ei pidä suhtautua yksikantasesti, sanoo Hirvonen.

Turkisalan suunnittelua ja markkinointia pääsi opiskelemaan vielä muutama vuosi sitten Pietarsaasessa ammattikorkeakoulu Centriassa. Ensi syksynä koulu on päättänyt parin vuoden tauon jälkeen aloittaa opintokokonaisuuden uudestaan englanninkielisenä.

- Tällaista koulutusta ei ole vastaavaa maailmalla. Siinä on osa markkinointia, osa designia, sanoo projektipäällikkö Pia Blomström Centriasta.

Kolmevuotinen koulutusohjelma alkaa ensi syksynä.