1. yle.fi
  2. Uutiset

Perussuomalaispoliitikon puheet ärsyttävät Lieksan somalivähemmistöä

Perussuomalaispoliitikon poliisitutkintaan päätyneet puheet kuohuttavat Lieksassa. Kaupungin somalivähemmistö pelkää puheiden pahentavan paikallisen ihmisten ja maahanmuuttajien ennestään tulehtuneita välejä.

Kotimaan uutiset
Ari Marjeta ja Muqtar Nuur
Yle / Esa Huuhko

Kaikki alkoi maanantaina, kun Lieksan perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Esko Saastamoinen vaati puolueelleen kaupungintalolta uutta ja puhdasta kokoustilaa.

Vaatimuksen syy ei kuitenkaan ollut huoneen epäsiisteydessä vaan siinä, että samoissa tilassa kokoustaa myös Lieksan somaliasiain työryhmä. Puoluetoveri Martti Laatikainen puhui samasilla valtuuston kokouskahveilla somalien mahdollisesti tiloihin tuomista ötököistä. Laatikaisen mukaan lieksalaisissa somalien asuttamissa asunnoissa on ollut lutikkaongelma ja ne ovat vaatineet myrkyttämistä, eli desifiointia.

"Oli odotettavissa"

Kun sanomiset nousivat otsikoihin, Saastamoinen sai potkut valtuustoryhmän puheenjohtajan paikalta. Myös poliisi aloitti asian tutkinnan kiihottamisena kansanryhmää vastaan.

Toivottavasti tämä oli viimeinen tuollainen sanominen.

Liibaan Maalin

- Voin sydämestäni sanoa, että olen erittäin harmistunut. Siinä tapahtui selkeä ylilyönti tunnekuohun vallassa, sanoo perussuomalaisten valtuustoryhmän johtoon nostettu Esa Räty.

Lieksan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Ari Marjeta (sd.) ei ole yllättynyt perussuomalaisvaltuutettujen möläytyksistä.

- Tämä oli odotettavissa. Meillä on ollut myös valtuuston kokouksissa monia sellaisia läheltä piti -tilanteita, joissa on ollut lähellä ylittyä sopivaisuuden ja mahdollisesti myös rikoksen kynnys.

"Olemme kaikki lieksalaisia"

Lieksan neljänsadan hengen somalivähemmistön keskuudessa poliitikkojen kielenkäyttö pelottaa. Puheiden uskotaan pahentavan maahanmuuttajien ja paikallisen väestön jo ennestään tulehtuneita välejä.

Somaliasiaintyöryhmän mielestä juuri valtuutettujen tulisi olla sillanrakentajia paikallisten ihmisten ja maahanmuuttajien välillä.

Tämä oli odotettavissa.

Ari Marjeta

- Tuttaville on tapahtunut uhkailutilanteita. Jos tuollainen kielenkäyttö toistuu uudestaan, niin kotoutumisen vaikeutuu entisestään ja tulevaisuudessa voi tapahtua mitä vain. Toivottavasti tämä oli viimeinen tuollainen sanominen, Liibaan Maalin sanoo.

Vuosia Lieksassa asuneet somalit toivovat erityisesti sitä, että heidät hyväksyttäisiin pikku hiljaa 12 000 asukkaan kaupungin jäseniksi.

- Me olemme kaikki lieksalaisia ja meidän pitäisi puhaltaa yhteen hiileen, Muqtar Nuur muistuttaa.

"Maahanmutto uusi asia Lieksassa"

Perussuomalaisten Esa Rädyn mielestä yhteen hiileen puhaltaminen voi kuitenkin olla vaikeaa. Syynä on esimerkiksi se, ettei kaupunkilaisilla ole hänen mielestään tarpeeksi tietoa maahanmuuttajien saamista sosiaalituista. Maahanmuutto on Rädyn mukaan iso menoerä rahavaikeuksissa painiskelevalle Lieksalle.

Maahanmuutto on kuitenkin uusi asia Lieksassa tässä laajuudessa.

Esa Räty

Rädyn mielestä kielenkäyttöä pitää nyt kuitenkin siistiä.

- Jos se minusta on kiinni niin ehdottomasti. Maahanmuutto on kuitenkin uusi asia Lieksassa tässä laajuudessa. Täällä menee varmasti aikaa opetellessa puolin ja toisin, Räty toteaa.

KORJATTU: 15.11.2013 klo 11:02: Korjattu Martti Laatikaisen sanomisia. Laatikainen ei väläyttänyt kokouskahveilla kunnan tilojen myrkyttämistä. Hän on kertonut somalitaustaisten asuntojen myrkyttämisestä, eli desinfioimisesta väitetyn lutikkaongelman takia. Laatikainen kertoo epäilleensä, että kunnan tiloissa kokoustavat somalitaustaiset tuovat tiloihin mukanaan lutikoita.

Lue seuraavaksi