1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Turkisten vastustaminen ei ole enää uutinen

Eläinsuojeluliitto Animalian mielestä turkismuodin lisääntyminen ei ole valtavan huolestuttavaa, koska samaan aikaan muotialalla myös otetaan askeleita turkisten vastustamisen suuntaan. Turkistarhaus on kettujen osalta käytännössä lopetettu Ruotsissa ja Tanskassa, mutta esimerkiksi Puolassa turkistarhausta on vielä paljon.

Kuva: Kalle Niskala / Yle

Turkiksista on tullut muotivillitys viime vuosina. Huippumerkkien tuotteissa turkiksia näkyy nyt erityisen paljon. Eläinten oikeuksia ajavan eläinsuojelujärjestö Animalian toimistolla ilmiölle ei haluta kuitenkaan antaa kovin paljon painoa.

- Totta kai olemme huomanneet turkisten lisääntymisen, mutta se on osin vain muodin vaihtelua, kommentoi Animalian toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara.Tuomivaaran mukaan turkiksia vastustetaan yhä, mutta se on niin yleistä, ettei vastustuksesta enää kohista.

- Kun supermallit tulivat ensimmäistä kertaa 1990-luvulla julki ja ilmoittivat, etteivät aio käyttää turkiksia, emme olisi voineet kuvitellakaan vielä sellaisista ilmiöistä kuin turkisvapaat kaupungit tai turkisvapaat muotiviikot.

Britannian X Factor -voittaja Alexander Burke poseerasi eläinsuojelujärjestö PETA:n kampanjassa. Kuva: Peta

Oslon muotiviikot ilmoitti 2010, ettei se aio hyväksyä turkista näytöksissään. Alankomaissa monet suunnittelijat ovat vedonneet turkisvapaiden muotiviikkojen puolesta. Yhdysvalloissa Los Angelesissa kampanjoidaan puolestaan sen puolesta, että turkisten myynti kiellettäisiin koko kaupungissa.

Asenteet turkistarhausta kohtaan vaihtelevat maittain

Turkistarhausta on vastustettu pitkään monissa maissa, mutta asenteet vaihtelevat jopa Euroopassa runsaasti maittain. Eläinsuojelujärjestöjen mielestä tarhaus on julmaa, koska eläimiä pidetään liian pienissä häkeissä ja eläimet eivät voi käyttäytyä lajilleen ominaisella tavalla. Luksustuotteena turkista pidetään myös turhana tuotteena.

EU:ssa Hollanti on ensimmäinen suuri turkistuottajamaa, joka tähtää turkistarhauksen lopettamiseen. Hollannin parlamentti kielsi kettujen ja chinchillojen häkkikasvatuksen vuodesta 2008 alkaen. Vuonna 2012 päätettiin kieltää myös minkkitarhaus siirtymäajalla, joka päättyy vuonna 2024. Myös suuressa turkistuottajamaassa Tanskassa tehtiin kesällä 2009 päätös, joka kieltää kettujen tarhauksen 15 vuoden siirtymäajalla.

Osassa Euroopan maita tarhaus on nykyään kielletty kokonaan.  Britanniassa turkistarhaus on ollut kiellettyä vuodesta 2003 lähtien. Vuonna 2001 Ruotsissa säädettiin laki, jonka mukaan kettujen oloja vankeudessa on selvästi parannettava. Lakimuutos lopetti kettutarhauksen Ruotsissa.

Turkistarhauksen täyskieltoa kritisoidaan kuitenkin usein siksi, että tarhauksen pelätään siirtyvän maihin, joissa eläinten kohtelusta ei ole yhtä pitäviä sääntöjä kuin EU:ssa. Turkistarhaus on lisääntynyt selvästi muun muassa Kiinassa.

Suomessa turkistarhausta vastustava kansalaisaloite oli ensimmäinen eduskunnan käsittelemä kansalaisaloite. Eduskunta äänesti jatkaa turkistarhausta laillisena elinkeinona kesäkuussa äänin 146 - 36.

Turkisvastaisuus ei ole muodissa

1990-luvulla eläinsuojelujärjestöt järjestivät näyttäviä kampanjoita turkisvaatteita vastaan. Nyt moni julkkis kuitenkin pitää turkista avoimesti. Esimerkiksi Rihanna ja Lady Gaga ovat esiintyneet usein turkisvaatteissa.

Animalian mukaan näkyviä turkisten vastustajia on yhä.

- Kyllä eläinten oikeuksia ajavalla PETA-järjestöllä on yhä kattava lista julkisuuden henkilöistä, jotka vastustavat turkiksia. Mutta nyt on jo siirrytty yhä enemmän veganismiin eli kaikkien eläinkunnan tuotteiden vastustamiseen, sanoo Tuomivaara.

Kuulusimpia turkista vastustavia suunnittelijoita on brittiläinen Stella McCartney, joka ei käytä tuotteissaan turkista eikä nahkaa. Myös esimerkiksi Esprit ja H&M ovat ilmottautuneet turkisvapaiksi vaateliikkeiksi.