Hawk-onnettomuuden kenttätutkimukset alkoivat - ensimmäiset kuvat turmasta julki

Kaksi Ilmavoimien Hawk-harjoitussuihkukonetta osui toisiinsa harjoituslennolla Perhossa, Salamajärven alueella Keski-Pohjanmaalla keskiviikkona.

Puolustusvoimien henkilökuntaa tutkimassa maastosta löytyneen toisen heittoistuimen laskuvarjoa. Onnettomuusaluetta tutkittiin myös ilmasta, kuvassa ilmassa alkeiskoulutuskone Vinka. Kuva: Ilmavoimat

Onnettomuustutkintaryhmä on aloittanut kenttätutkimukset kahden Hawk-harjoitussuihkukoneen putoamisalueella Keski-Pohjanmaalla. Ilmavoimien Hawk-kalusto on lentokiellossa, kunnes tekninen vika on saatu rajattua pois onnettomuuden syistä.

Yksi ohjaaja sai surmansa eilen tapahtuneessa onnettomuudessa. Torstaina kuultiin kahta muuta harjoitukseen osallistunutta lentäjää. Päivän aikana ei ole selvinnyt, laukaisiko kuollut lentäjä heittoistuimensa.

Onnettomuustutkintaryhmän johtajan mukaan tutkimus tulee kestämään pitkään. Päivän lyhyys rajoittaa käytännön toimia maastossa.

Kuusihenkistä tutkimusryhmää johtaa majuri Mikko Pekkala. Ryhmässä on lääkäri- , poliisi- ja ohjaajajäsenten lisäksi tekninen asiantuntija sekä Sotilasilmailun viranomaisyksikön edustaja. Lisäksi Kauhavan lentosotakoulun valmiusosasto on auttamassa etsinnöissä sekä alueen vartioimisessa. Valmiusosaston vahvuus on 50-60 varusmiestä.

Hawk -harjoitussuihkokoneita Kauhavalla keskiviikkona. Kuva: Juha Harju / Lehtikuva

- Tänään olemme saaneet määritettyä karkeasti tutkittavan alueen. Lisäksi olemme aloittaneet toisen hylyn vaurioiden dokumentoinnin, kertoo majuri Mikko Pekkala.

Hänen mukaansa tutkittava alue on käytännössä suuri.

– Onnettomuuskoneiden hylkyjen väli on noin kolme kilometriä. Sieltä on löydetty ja tullaan todennäköisesti löytämään lisää näistä vauriokoneista irronneita osia, Pekkala sanoo.

Maastosta on torstaina löydetty molemmista koneista irronneita siiven kappaleita, lasikuomun palasia ja koneiden pienempia osia. Pekkalan mukaan yksi kone on säilynyt melko kokonaisena; siitä on löydetty kolme isompaa kokonaisuutta. Toinen koneista putosi kivipohjaiseen maaperään ja pirstoutui pieniksi kappaleiksi.

– Tänä päivänä olemme keskittyneet paremmin säilyneeseen koneyksilöön ja pyrkineet dokumentoimaan mahdollisimman hyvin, minkälaisia vaurioita siinä on, majuri Mikko Pekkala sanoo.

Koneet olivat suorittamassa kaartotaisteluharjoitusta. Törmäyksestä selvinnyt ohjaaja on vielä sairaalahoidossa. Hoitavan lääkärin mukaan hänellä ei ole hengenvaaraa.