Fukushima romutti Japanin haaveet ilmastopäästöjen vähennyksistä

Japani ei pysty vähentämään ilmastopäästöjään, koska maan ydinvoimalat on suljettu ja maa joutuu käyttämään suuria määriä hiilivoimaa.

Ulkomaat

Japani on joutunut luopumaan kunnianhimosista tavoitteestaan vähentää nopeasti kasvihuonekaasupäästöjään. Politiikanmuutos on suoraa seurausta Fukushiman ydinkatastrofista, jonka seurauksena Japani on lopettanut ydinenergian tuotannon lähes kokonaan.

Japanin aikaisempi tavoite oli vähentää ilmastopäästöjään 25 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä. Nyt tavoite on enää vaatimattomat 3,8 prosenttia mitattuna vuoden 2005 tasosta. Asiasta kerrottiin Varsovassa parhaillaan käytävässä YK:n ilmastokokouksessa.

Käytännössä Japanin päästöt kasvavat kolmisen prosenttia verrattuna Kioton ilmastosopimuksen verrokkivuoteen 1990.

Ennen maaliskuussa 2011 tapahtunutta maanjäristystä ja tsunamia Japani tuotti energiastaan ydinvoimalla yli neljänneksen. Ydinvoimaloiden sulkemisen jälkeen maa on yrittänyt kiihkeästi säästää sähköä, mutta samaan aikaan Japani on joutunut turvautumaan suuressa mittakaavassa hiilenpolttoon. Maan ilmastopäästöt ovat kasvaneet voimakkaasti.

Japanissa ei kuitenkaan ole aikomusta käynnistää ydinvoimaloita. Uusi päästöjenleikkaustavoite perustuu siihen, ettei maa jatkossa käytä lainkaan ydinenergiaa. Tämä merkitsee sitä, ettei päästöjä vähennetä toivottuun tahtiin.

Uusi 3,8 prosentin vähennystavoite aiotaan täyttää siten, että 2,8 prosenttiyksikköä täytetään puita istuttamalla. Lisäksi teollisuuden ja energiantuotannon prosesseja uusitaan ja jos se ei riitä, ulkomailta ostetaan päästöoikuksia. Japani on myös luvannut antaa 16 miljardia dollaria käytettäväksi kehitysmaissa ilmastopäästöjen vähentämiseen ja ilmaston uutokseen sopeutumiseen.

Lähteet: Reuters, AFP