CIA kerää valtavaa tietopankkia varainsiirroista

Yhdysvaltain tiedusteluelinten kiinnostus ei supistu puhelinkuunteluun. Uusien tietojen mukaan CIA kerää myös pankkisalaisuuksia.

Ulkomaat

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA on kerännyt valtavan tietomassan kansainvälisistä varainsiirroista, kertovat sanomalehdet The New York Times ja The Wall Street Journal. Lehdet ovat saaneet tietonsa nykyisiltä ja entisiltä Yhdysvaltain hallinnon virkamiehiltä.

Lehtien tietojen mukaan CIA on kiinnostunut rahansiirroista Yhdysvaltoihin ja maasta pois. Maan sisäisiä varainsiirtoja ei seurata. Lisäksi CIA:lla on suuri määrä tietoja varainsiirroista ulkomaiden kesken.

Toiminnan tarkotuksena on saada tietoja Yhdysvaltoihin kohdistuvasta terroriuhasta ja estää terrori-iskuja.

Tietoja on kerätty vuoden 2001 terrori-iskun jälkeen hyväksytyn ns. Patriot act -lain perusteella. Saman lain avulla Kansallinen turvallisuusvirasto NSA on harjoittanut laajaa puhelinkuuntelua, mistä viime aikoina on noussut poliittinen kohu.

Eräs tiedustelualan virkamies kertoo The New York Timesille, että puhelinkuuntelu ja pankkitietojen kerääminen ovat vain osa tiedustelutyötä. CIA:lla ja muilla tiedoteluelimillä on monia muitakin tapoja kerätä massoittain tietoja eri organisaatioista.

Lähteet: Yle Uutiset, AFP