Parikkalassa henkinen kriisi

Parikkalan kunta on ajautunut pahaan ahdinkoon. Kunnanjohtajan ja luottamushenkilöiden välinen puhumattomuus vaikuttaa jo arkiasioiden hoitoa.

Parikkala
Parikkala kylä kunta syysmaisema Etelä-Karjala
Yle

Parikkalan kunnassa kuohuu nyt niin pahasti, ettei Etelä-Karjalassa sellaista ole aikapäiviin nähty. Parikkalan kunnanvaltuusto kokoontui torstai-iltana päättämään muun muassa ensi vuoden tuloveroprosentista, mutta itse kunnanjohtaja Hans Olanderia ei paikalla näkynyt.

Torstaisessa kunnanvaltuuston kokouksessa jätettiin 14 valtuutetun ja varavaltuutetun aloite, jossa vaaditaan kunnanhallituksen erottamista. Lain mukaan kunnanhallituksen luottamus tulee ottaa kunnassa käsittelyyn, mikäli vähintään neljäsosa kunnanvaltuutetuista asiaa vaatii. Seuraavaksi Parikkalassa tulee valita valiokunta selvittämään, onko kunnanhallituksen erottamiselle perusteita. Tällaisen valiokunnan perustamista vaatii kuntalaki. Aikanaan valiokunta tekee oman esityksensä kunnanvaltuustolle.

Henkinen kriisi riepottaa kuntaa

Parikkalan kunnanvaltuuston 1. varapuheenjohtajan Kari Niirasen mukaan kunnanvaltuuston kokous torstai-iltana oli tunnelmaltaan apea.

- Aluksi tunnelma oli normaali, mutta matkan varrella viileni entisestään. Kokouksen päätyttyä tunnelma oli mököttävä.

Kari Niirasen tunnustaa kunnan olevan nyt henkisessä kriisissä

- Aika vahva kriisitunnelma on.

Kari Niirasen mielestä ulospääsytie on ainoastaan se, että kunnanjohtaja Hans Olander tulisi itse esille väitteidensä kanssa.

- Olander on ollut hiljaa, eikä ole kommentoinut sähköposteihin millään tavalla.

Ensi vuoden suunnittelu vaikeuksissa

Parikkalan kunnassakin pitäisi nyt vahvasti jo olla katseet ensi vuodessa. Vuoden 2014 talousarvion teko on kesken ja kuntarakenneuudistusta pitäisi viedä eteenpäin.

- On isoja asioita, jotka vaatisivat ehdottomasti kunnanjohtajan läsnäoloa. Pahin ongelma on nyt se, että kuinka kauan me ollaan ilman johtajaa, toteaa Niiranen.

Kiusaamisväitteet selvitettävä

Parikkalan kunnanvaltuuston 1. varapuheenjohtaja Kari Niiranen toivoo nyt, että kunnanjohtaja Hans Olanderiin kohdistuneet kiusaamisväitteen selvitetään.

- Minusta pallo on nyt Olanderilla, että hänen täytyy tulla ulos näistä viesteistään. Odotan Olanderin avausta, sanoo Niiranen.

Yle Etelä-Karjala kertoi 6.11.2013 dokumentista, jossa kerrotaan kunnanjohtajan kokeneen joutuneensa törkeän kiusaamisen kohteeksi. Kunnanhallituksen jäsenet ja kunnanjohtaja olivat sopineet, että kunnanjohtajan irtisanoutumisprosessia ei kommentoida millään tavalla ja että kunnanjohtaja saa yhdeksän kuukauden suuruisen erokorvauksen.

Dokumentin mukaan kunnanjohtaja olisi käynnistänyt prosessin työpaikkakiusaamisesta, jos sopimusta kunnanjohtajan irtisanoutumisesta ei syntyisi. Itä-Savo-lehti oli jo aiemmin kertonut, että Parikkalan kunnanjohtaja harkitsee irtisanoutumista työpaikkakiusaamisen vuoksi.