1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kari Hotakainen

Kari Hotakainen: Luonnon laki

Kari Hotakainen on kirjoittanut ylistyksen suomalaisen yhteiskunnan vielä kunnossa olevalle sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmälle sekä siellä työskenteleville ihmisille, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Kuva: Kustannusosakeyhtiö Siltala

Kirjailija Kari Hotakainen joutui keväällä 2012  vakavaan liikenneonnettomuuteen. Nokkakolarissa kuolivat toisen auton matkustajat ja Hotakainen oli itse kuoleman kielissä. Hän joutui olemaan pitkään sairaalassa, minkä jälkeen alkoi vielä pitempi kuntoutus, mikä ei tietääkseni ole loppunut vieläkään. Oli pitkään epäselvää, miten hyvin hän kuntoutuu ja miten pystyy jatkamaan uraansa kirjailijana.

Pitkän sairaalajakson ja kuntoutuksen aikana Hotakainen pääsi tai joutui tutustumaan potilaana perin pohjin suomalaiseen sairaanhoito- ja kuntoutusjärjestelmään.

Juha Pikkarainen

Pitkän sairaalajakson ja kuntoutuksen aikana Hotakainen pääsi tai joutui tutustumaan potilaana perin pohjin suomalaiseen sairaanhoito- ja kuntoutusjärjestelmään. Koska hän on yhteiskunnallisista asioista kiinnostunut kirjailija, alkoi hän jo varmasti sairaalassa ollessaan tai ainakin heti sen jälkeen selvittämään tarkemmin meidän järjestelmämme kustannuksia ja sen universaalisuutta. Universaalisuus tarkoittaa sitä, että jokaiselle annetaan paras mahdollinen hoito riippumatta siitä, onko hänellä oma sairasvakuutus tai kuinka paljon hän on maksanut veroja järjestelmän ylläpitämiseksi tai onko hän huonojen elämäntapojensa takia joutunut sairaalahoitoon.

Edelle kerrottuja kokemuksia ja kirjailijan mielikuvitusta hyväksi käyttäen on Kari Hotakainen kirjoittanut romaanin nimeltään Luonnon laki, joka ilmestyi loppukesästä Siltalan kustantamana. Kari Hotakainen on yksi tämän hetken tunnetuimpia suomalaisia kirjailijoita myös kansainvälisesti. Hänet on palkittu mm. Finlandia-palkinnolla ja Pohjoismaiden Neuvoston kirjallisuuspalkinnolla.

Kolari pysäyttää

Maalämpöyrittäjä Rautala oli matkalla tapaamaan jo iäkkäitä vanhempiaan ja tinkasi tyttärensä kanssa puhelimessa, kun hän ajoi pahan kolarin. Pikaisen ensiavun ja autonromusta irrottamisen jälkeen Rautala lennätetään geelivuoteella maaten helikopterilla sairaalaan maan parhaiden lääkäreiden paikattavaksi. Alkaa kuukausia kestävä hoitojakso, missä Rautala on

Puhelin ja nettiyhteydet korvaavat naamakkaisen tapaamisen. Jokainen saa elää varsinkin ongelmiensa kanssa yksin.

Juha Pikkarainen

täysin toisten armoilla. Hänet lääkitään, syötetään, juotetaan, siivotaan ulosteista ja pestään, kunnes vähitellen häntä aletaan kuntouttaa. Täysin toisten armoilla oleminen sairaalassa ei ole helppoa kenellekään saati sitten yksityisyrittäjälle, joka omassa yritystoiminnassaan on liikkunut harmaalla alueella ja hänen verojen maksunsakin on jäänyt vähäiseksi.

Samanaikaisesti Rautalan tytär Mira on raskaana ja saamassa ensimmäistä lastaan. Isän ja tyttären välit ovat kireät. Jäätyään leskeksi on Rautala yksinhuoltajana ja yksityisyrittäjänä ehkä vaatinut liikaa tyttäreltään tai ainakin antanut hänelle liian vähän aikaa. Keskinäinen yhteydenpito menee helposti tinkaamiseksi ja puhelut päättyvät luurin korvaanlyömiseen.

Rautalan omat vanhemmat ovat jo iäkkäitä. Hänen äitinsä on saanut aivohalvauksen, minkä seurauksena on joutunut pyörätuoliin. Isä toimii vaimonsa omaishoitajana, vaikka onkin vähän dementoitunut. Yhdessä vaimon järjen ja miehen hyvän fyysisen kunnon turvin omassa kodissa vielä pärjätään, kun kunnan kotiapu hieman auttaa.

Kari Hotakainen on kirjoittanut Luonnon laki -romaaniinsa tyypillisen kolmen sukupolven tarinan, joka on peruspiirteiltään samanlainen sadoissa tuhansissa suomalaisperheissä. Yhteiskunnallisen muutoksen seurauksena perheet ovat hajonneet laajalle ja keskinäinen yhteydenpito on vähentynyt. Perheen sisäisetkin asiat halutaan pitää henkilökohtaisina ja keskinäinen kanssakäyminen vähenee entisestään. Puhelin ja nettiyhteydet korvaavat naamakkaisen tapaamisen. Jokainen saa elää varsinkin ongelmiensa kanssa yksin.

Sosiaaliturvan merkitys

Ajatellaan yleisesti, että lähimmäisen hädästä huolehtii yhteiskunta. Minun ei tarvitse edes miettiä miten vanhemmat jossakin kaukana pärjäävät tai miten lasten elämässä oikein menee. Oma arki sekä sen ilot ja surut riittävät monelle meistä. Mutta kun yhteiset rahat alkavat vähetä ja pitää leikata palveluita ja menoja. Olenko valmis omalta osaltani maksamaan enemmän, jotta hyvinvointia ja turvaa voitaisiin jakaa kaikille? Vai olenko valmis tekemään muuten oman osani?

lähimmäisen hädästä huolehtii yhteiskunta

Juha Pikkarainen

Vaikka Kari Hotakaisen romaanin päähenkilö on maalämpöyrittäjä, joka ei mielellään ennen loukkaantumistaan maksanut veroja, tuli mieleeni myös se, että aika pieni osa kirjailijoista maksaa merkittävästi veroja ja muita maksuja. Eihän heillä toki ole juuri tulojakaan. Siitä huolimatta hekin kuuluvat universaalin sosiaaliturvan piiriin.

Mielestäni Kari Hotakainen on kirjoittanut romaanissaan Luonnon laki ylistyksen suomalaisen yhteiskunnan vielä kunnossa olevalle sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmälle sekä siellä työskenteleville ihmisille. Vaikka sosiaaliturvan tasoa on jouduttu leikkaamaan ja kenties vieläkin leikataan on universaali sosiaaliturva ylivoimainen ja kaikkien kannalta loistava asia. Kun Hotakainen tuo romaaniinsa vielä Rautalan joskus kauan sitten hankkiman kummin Sierra Leonesta, asettaa hän meidän järjestelmämme tilan oikeisiin kehyksiin myös muualta nähtynä. Varmasti kirjailijan omat kokemukset palveluiden saajana ovat vahvistaneet hänen käsityksiään sosiaaliturvamme tarpeellisuudesta. Yhtä vakuuttuneeksi mielestäni  tulee myös romaanin lukija.