Talvivaara hakee yrityssaneerausta - jos epäonnistuu, vaihtoehtona konkurssi

Talvivaara on pitkään yrittänyt hakea lisärahoitusta vaikean tilanteensa helpottamiseksi, mutta rahoitusta ei ole saatavilla. Nyt yhtiö hakee saneeraukseen. Jos saneeraus epäonnistuu, vaihtoehtona on konkurssi.

talous
Talvivaaran toimisto Espoossa.
Talvivaaran toimisto Espoossa.Mikko Stig / Lehtikuva

Kaivosyhtiö Talvivaara hakee yrityssaneerausta. Talvivaara on pitkään yrittänyt hakea lisärahoitusta vaikean tilanteensa helpottamiseksi, mutta rahoitusta ei ole saatavilla. Jos saneerausmenettely epäonnistuu, Talvivaara joutunee hakeutumaan konkurssiin.

Yrityssaneerausta hakevat Talvivaara ja sen operatiivinen tytäryhtiö Talvivaara Sotkamo Oy.

Jotta molemmat olisivat saneerauskelpoisia, konserni tarvitsee lisärahoitusta saneerausmenettelyn ajaksi. Lisärahoituksen saaminen edistäisi hallittua saneerausta tuomioistuimen valvonnassa, Talvivaara kertoo pörssitiedotteessaan.

Talvivaaran rahoitusasemaa ovat heikentäneet nikkelin maailmanmarkkinahinnan lasku ja Talvivaaran ympäristöongelmat. Talvivaara julkisti noin viikko sitten heinä-syyskuun osavuosikatsauksen, jonka yhteydessä yhtiö kertoi käyvänsä tiiviitä neuvotteluita lisärahoituksen löytämiseksi.

Saneerausmenettelyn tavoitteena on hankkia pitkäaikaista pääomaa ja tervehdyttää Talvivaaran pääomarakenne.

Talvivaaran hallitus on arvioinut, että saneerausmenettely on huomattavasti parempi vaihtoehto kuin konkurssi. Konkurssi muun muassa vaarantaisi Talvivaara-konsernin sekä monien sen toimijoiden ja urakoitsijoiden työntekijöiden työllisyyden. Konkurssissa myös ympäristövaikutukset olisivat vaikeasti hallittavissa, Talvivaara arvioi.

Talvivaara suunnittelee jättävänsä saneeraushakemuksen Espoon käräjäoikeuteen vielä perjantain kuluessa. Talvivaaran hallitus kutsuu lisäksi myöhemmin yhtiökokouksen päättämään yrityssaneeraushakemuksen jatkamisesta.

Talvivaaran suurin omistaja on valtion kokonaan omistama sijoitusyhtiö Solidium 16,7 prosentin osuudella. Toiseksi suurin omistaja on Talvivaaran toimitusjohtaja Pekka Perä 6,5 prosentin osuudella.

Kaivosalaa seuraava analyytikko sanoo, että Talvivaaran nykyisille omistajille osakkeen arvo on käytännössä nolla euroa. Sijoittajille merkitsevät paljon saneerauksen ehdot, joita Talvivaara ei ole toistaiseksi julkistanut.