Taiteen valtionpalkinto Irma Optimistille

Perjantaina jaettiin myös arkkitehtuurin ja muotoilun valtionpalkinnot.

kulttuuri
Aimo Katajamäki, Pävi Meuronen, Irma Optimisti, Selina Anttinen ja Vesa Oiva
Muotoilun valtionpalkinnon sai kuvataiteilija Aimo Katajamäk (vas.) ja sisustusarkkitehti Pävi Meuronen, taiteen valtionpalkinnon sai performanssitaiteilija Irma Optimisti (keskellä), arkkitehtuurin valtionpalkinnon saivat arkkitehdit Selina Anttinen ja Vesa Oiva.Jussi Nukari / Lehtikuva

Tämänvuotisen taiteen valtionpalkinnon on saanut performanssitaiteilija Irma Optimisti eli Irma Luhta. Arkkitehtuurin valtionpalkinnon saivat arkkitehdit Selina Anttinen ja Vesa Oiva. Muotoilun valtionpalkinnon saivat työpari graafinen suunnittelija, kuvittaja, kuvataiteilija Aimo Katajamäki ja sisustusarkkitehti Päivi Meuronen.

Irma Optimisti eli Irma Luhta on yksi suomalaisen performanssitaiteen uranuurtajista ja kentällä yli kaksikymmentä vuotta aktiivisesti vaikuttanut voimahahmo.

Palkintoperustelujen mukaan Luhdan elämäntyön merkitys näkyy monella tasolla hänen taiteellisen työnsä ja valtaosin katoavien performanssiteostensa lisäksi. Hän on säännöllisesti tuonut kansainvälisesti merkittäviä performanssitaiteilijoita Suomeen ja siten luonut ymmärrystä siitä, miten perinteinen performanssitaide eri puolilla maailmaa on kehittynyt. Luhta on myös tarjonnut nuorille suomalaisille taiteilijoille tilaisuuden kokeilla ideoitaan kokeneiden tekijöiden rinnalla.

Muotoilua yhdessä tekemisen ilosta

Muotoilun valtionpalkinnon saaneet Aimo Katajamäki ja Päivi Meuronen ovat omalla alallaan ansioituneita suunnittelijoita, jotka toimivat myös työparina.

Palkintoperusteluissa sanotaan, että parin yhteistyöstä säteilee molempien vahva ja itsenäinen suunnittelijaintegriteetti, mutta myös yhdessä tekemisen voima ja ilo. Katajamäen ja Meurosen ideamaailmat risteytyvät työn kautta. Komea valas saattaa yllättää pienen taaperon päiväkodin kattoikkunan siilossa tai valtavat kalahahmot kiehtoa näyttelyvieraiden virtaa Shanghain maailmannäyttelyn paviljongissa. Useissa Meurosen piirtämissä interiööreissä Katajamäen luomat kuvitushahmot ja teemat ovat tärkeä osa tilaa ja elämystä.

Arkkitehtuurin uuden sukupolven taiturit

Arkkitehtuurin valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit Selina Anttinen ja Vesa Oiva edustavat nuoren arkkitehtisukupolven terävintä kärkeä. Anttinen ja Oiva ovat nousseet esiin arkkitehtuurikilpailujen voittojen avulla ja saaneet sitä kautta tärkeitä toimeksiantoja, kuten Poltinahon asuinalue Hämeenlinnassa.

Palkintoperustelujen mukaan Anttisen ja Oivan edustama arkkitehtuuri on taiteellisesti ilmaisuvoimaista, käyttäjäystävällistä, kommunikoivaa, näyttävää ja veistoksellista. Heidän arkkitehtuurinsa sopeutuu olemassa olevaan ympäristöön sitä eheyttäen, mutta samalla tuo paikkaan uuden, tämän ajan lisän.

Palkinnot jakoi kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki perjantaina Helsingissä. Kukin palkinto on 15 000 euroa. Palkinnot myönnetään veikkausvoittovaroista.