Väittelylle stoppi: nykykoirat ovat Euroopasta

Turkulaisen johtama tutkijaryhmä analysoi näytteitä Euroopasta, Aasiasta ja Amerikasta. Osa tutkitusta DNA:sta oli iältään kymmeniä tuhansia vuosia.

tiede
Pystykorva.
Eero Niku-Paavo / Yle

Tutkijatohtori Olaf Thalmannin johtama ryhmä on jäljittänyt nykyiset koirat eurooppalaisiin susiin. Koirien kesyyntymisprosessi alkoi noin 18000 - 32 100 vuotta sitten.

- Kysymys on siitä, missä ja milloin nykykoirat ovat alkaneet kesyyntyä. Tästä on kiistelty pitkään, kertoo tutkijatohtori Olaf Thalman.

Ryhmä geneetikkoja ja paleontologeja Suomesta, USA:sta, Saksasta, Belgiasta, Venäjältä, Espanjasta ja Argentiinasta voi vihdoin lopettaa väittelyn koirien kesyyntymisen alkuperästä ja ajoituksesta.

– Koirat ovat nyt läsnä monissa kulttuureissa, mutta tämän läheisen suhteen syntyminen kahden lajin välille on ollut asteittain etenevä prosessi, Thalmann toteaa.

Fossiilit paljastivat

Tutkijoiden ryhmä käytti uusia molekyylitekniikoita ja analysoi DNA:ta fossiilien jäänteistä kuten luista ja hampaiden juurista. Tutkimusaineistoon kuului näytteitä Euroopan, Aasian ja Amerikan alueen koirista. Vanhimmat näytteistä olivat 36 000 vuotta vanhoja.

Tutkimalla kahdeksantoista muinaisen suden ja koiran mitokondrioiden genomeja ja vertailemalla niitä joukkoon nykyajan näytteitä, tutkijat pystyivät osoittamaan, että kaikki koirat ovat läheisintä sukua muinaisille eurooppalaisille susille ja koirille.

Tutkimuksessa kävi myös ilmi, että yksikään olemassa oleva susikanta ei ole yhtä läheistä sukua koirille kuin muinaiset eläimet, joiden näytteitä tutkittiin. Tämä viittaa siihen, että nykykoirien esi-isä on kuollut sukupuuttoon.

Ihmisen paras kaveri

Ihmisen ja koiran yhteinen taival alkoi mahdollisesti siitä, kun koirat alkoivat elellä asutuksen lähellä.

– Ajanjakso viittaa siihen, että koirien kesyyntymisen aloittivat metsästäjä-keräilijät ennen viimeisen jääkauden huippua. He ovat ilmeisesti oppineet arvostamaan niitä etuja, joita suurien ja vaarallisten lihansyöjien kesyttäminen tarjosi, ja he käyttivät koiria metsästämisessä, tavaroiden kuljettamisessa ja suojeluapuna, Thalmann pohtii.

Ensimmäisten koirien mysteeri

Yli 30 000 vuotta sitten eläneet ja koiriksi oletetut eläimet yllättivät tutkimuksessa. Perimää tutkittaessa paljastui, että ne eivät olekaan sukua nykyajan koirille.

Tämä löytö viittaa siihen, että jo kertaalleen alkanut kesyyntyminen keskeytyi tai olemassa on ollut aikaisemmin tuntematon Pleistoseenikauden susikanta.

Nuoremmat muinaisista näytteistä olivat kuitenkin lähellä nykykoirien näytteitä. Näiden joukossa on 14 700 vuotta vanha näyte Bonn-Oberkasselista Saksasta, joka määriteltiin anatomian perusteella koiraksi jo vuonna 1979. Nyt se varmistettiin todeksi myös geneettisesti.

– Tutkimuksemme antaa merkittävän panoksen sen kysymyksen selvittämiselle, milloin ja missä koirat alun perin kesyyntyivät. Uusien fossiilien ja muinaisten susien sekä koirien ydingenomien tutkiminen voi kuitenkin tulevaisuudessa tarjota vielä uusia yllätyksiä ihmiskunnan parhaan ystävän historiasta, Thalmann sanoo.

Lähteet: Artikkeli on julkaistu tiedelehdessä Science. http://www.sciencemag.org/content/342/6160/871