"Henkinen poissaolo on aikamme kiusallinen ilmiö"

Kommunikointi ja yhteisen ajan viettäminen ovat muodostuneet vaikeaksi asiaksi pariskunnille. Töiden jälkeen kännykkä, televisio ja tietokone kutsuvat enemmän kuin oma puoliso.

terveys
Nainen ja mies istuvat järven rannalla.
Heli Mäkikauppila / Yle

Parisuhteen hoitamiseen kaivataan ja haetaan apua ainakin Pohjois-Savossa, mikäli asiaa pohtii pastoripariskunta Pirjo ja Kari Kuulan kurssien kävijämäärien perusteella. Kuulat ovat pitäneet kolme parisuhteen rikastuttamiskurssia Kuopiossa ja kaikki ovat olleet täynnä. Neljäs kurssi on tulossa, ja sekin on jo täyteen varattu.

Sekä oma elämäntilanne, että selkeä tarve kursseille saivat Kuulat kouluttautumaan kurssivetäjiksi.

- Me ollaan omassa elämässä huomattu, että kun on paljon kiireitä ja menemistä, niin voi helposti tinkiä lähimmästä ihmissuhteesta. Se voi olla kohtalokasta. Täytyy pitää huolta niistä asioista, jotka ovat kaikkein tärkeimpiä, eli puolisosta ja perheestä. Myös tässä työssä ollaan nähty, että parisuhdetyö on kysyttyä, mutta sitä aika vähän kirkossakin tehdään, Pirjo Kuula kertoo.

Jotta haluaisin olla parisuhteessa, täytyy sen antaa aika paljon.

Kari Kuula

Kurssin kävijöille on yhteistä ainoastaan se, että he ovat kiinnostuneita omasta kumppanistaan ja suhteen hyvinvoinnista. Usein parien ongelmakohdiksi muodostuvat kommunikointi ja yhteinen ajanvietto.

- Vuorovaikutustaidot ovat ongelma. Helposti oletetaan toisesta asioita, eikä sitten tule kerrottua itsestään asioita. Sitä ajattelee, että no kyllä se mut tuntee näiden vuosien jälkeen ja olenhan joskus sanonut näin. Asioiden, toiveiden ja tarpeiden sanottamisesta on ollut apua kurssilla, Pirjo Kuula selittää.

- Toinen vaikeuksien tuottaja on ajankäyttö. Vaikka ollaan parisuhteessa, oma vapaa-aika hupenee ihan liiaksi muihin asioihin. Moni on kertonut, että illalla töiden jälkeen uppoudutaan telkkarin, ja netin äärelle. Joku vaimo sanoikin, että hän haluaisi vasaralla lyödä kännykän hajalle, koska mies katsoo sillä uutisia monta kertaa päivässä. Joku tämmöinen henkinen poissaolo on aikamme kiusallisia ilmiöitä, Kari Kuula jatkaa.

Kun toisen kanssa ei vietä aikaa, ei tiedä mistä puhua

Juttuaiheiden ja yhteisen tekemisen keksiminen hupenee nopeasti, jos enää ei tiedä, mistä kumppani pitää.

- Sellaisen ihmisen kanssa osaa kommunikoida, jonka kanssa viettää paljon yhteistä aikaa. Jos kysytään, miksei yhteistä aikaa löydy, sanotaan että on kiire. Väitän kuitenkin, että perimmäinen syy on se, ettei osata olla yhdessä. Ei oikein tiedetä mitä tehtäisiin yhdessä. Ei parisuhde toimi niin, että istutaan vaan keittiönpöydän ääressä ja katsotaan toisia silmiin, Kari Kuula toteaa.

Arjen kiireiden keskellä etääntyminen voi Pirjo Kuulan mielestä saada arastelemaan omaa kumppaniaan.

Ihmisten ei ole niin helppoa kertoa mitä haluaa, asettua niin paljaaksi toisen edessä.

Pirjo Kuula

- Toisen kanssa puhuminen ja läheisemmäksi pääseminen edellyttää, että uskaltaa kertoa omista haluistaan ja tarpeistaan. Ihmisten ei ole niin helppoa kertoa mitä haluaa, asettua niin paljaaksi toisen edessä.

Kari Kuulan mielestä on toisaalta hyvä asia, että nykyään parisuhteilta vaaditaan enemmän.

- Ehkä se on yksi nousseen elintason merkki. Maatalousyhteiskunnassa parisuhde oli toimeentulo- ta työsuhteen kaltainen. Oltiin samassa maatilassa töissä ja vaikkei läheisyyttä ja tunneyhteyttä ollut, niin parisuhde oli välttämätön osa, jotta pysyttiin leivänsyrjässä kiinni. Nyt tulemme toimeen ilman parisuhdettakin. Jotta haluaisin olla parisuhteessa, täytyy sen antaa aika paljon.

Miehet eivät jaksa keskustelumaratonia

Parisuhteen rikastuttamiskurssilla pariskunnat laitetaan joko keskustelemaan kahdestaan tai toisen parin kanssa. Kari Kuula arvelee, että aihepiirin ja ajan antaminen keskusteluille helpottaa miesten avautumista.

- Miehiä ehkä vähän enemmän jännittää kurssille tuleminen. Monilla pariskunnilla semmonen kokemus, että kun kotona keskustellaan jostakin vaikeammasta asiasta, se keskustelu etenee hahmottomana ja kestää pikkutunneille asti. Sellaiseen keskusteluun ei kukaan mies mielellään lähtisi. Parisuhdekurssilla on turvallista keskustella.

29 vuotta naimisissa olleet Pirjo ja Kari Kuula vannovat korvien, huulten ja ihon nimeen.

- Viljelen tietoisesti sitä ajatusta, että Kari on lahja. Sanon sen myös hänelle, enkä pidä arkisiakaan asioita itsestäänselvyytenä. Me halataan paljon ja suukotellaan, Pirjo kertoo.