Unelmien koulussa helikopterit lentävät, mutta pommit eivät putoile

Lahdessa järjestetään Unicef 2014 -vuoden tienoilta erilaisia tapahtumia. Peruskoululaiset osallistuivat jo tänä vuonna julistekisaan, jonka aiheena oli unelmien koulu. Piirrustuksista löytyi helikopterikenttiä, mutta toisaalta koululaiset ymmärsivät, että onni on puhtaat koulukirjat.

Iltapäiväkerhossa moni pieni koululainen viettää aikaa koulun jälkeen. Kuva: YLE / Juha Korhonen

Lahti on vuoden 2014 Unicef-kaupunki. Vuoden aikana järjestetään erilaisia tapahtumia, joissa tuodaan esille maailman lasten tilannetta ja oikeuksia. Tapahtumia järjestetään sekä lapsille että vanhemmille, kertoo Lahden Unicefin koordinaattori Piia Koponen.

Koponen vieraili työnsä puolesta kenttämatkalla Laosissa tänä vuonna. Koulunkäynti on luonnollisesti erilaista kuin Suomessa, hän toteaa.

- Laosissa on paljon räjähtämättömiä pommeja, joten lapset eivät uskalla kävellä ihan joka paikassa turvallisesti. Eräässä koulussa lapsia oli kielletty menemästä metsäalueelle. Silti se ilo, mikä lapsista kumpusi, oli matkan hieno asia.

Lahdessa lasten oikeudet ja vaikuttamismahdollisuudet Koponen näkee kovana esimerkiksi oppilaskuntiin peilaten. Asiat voisivat aina olla paremmin, mutta Koponen muistuttaa, että kaikki on suhteellista.

- Muutama päivä sitten kävin keskustelun lapseni kanssa, kun hän puhui koulun kumiperunoista. Muistutin, että ruoka on kuitenkin heille ilmaista. Laosissa ruokaa ei edes tarjota.

Helikopterikenttiä ja jäätelöbaareja

Lahden peruskoululaisille järjestettiin vuoden tiimoilta julistekilpailu, jonka aiheena oli unelmien koulu.

- Unelmien koulu on aika monelle lapselle sitä, että pihalla olisi helikopterikenttä, uima-allas ja jäätelöbaari. Heille näytettiin videoita Aasiasta, ja useista töistä kuitenkin näkyy, että omia oloja suhteutettiin. Kuviin piirrettiin suomalaisia puhtaita koulukirjoja ja aasialaisia repaleisia koulukirjoja, kertoo Lahden Unicefin Koponen.

Unicef on saanut lahtelaisia järjestöjä, yhdistyksiä ja urheiluseuroja mukaan vuoden tapahtumiin. Lahden toriparkkityömaan aita koristetaan julisteilla, jotka on kerätty ulkomaisista taideyliopistoista.