Luuletko kelloasi vesitiiviiksi?

Rannekellossa oleva merkintä vesitiiviydestä ei takaa kellon vedenkestävyyttä. Lähinnä urheiluun ja sukeltamiseen tarkoitetut laadukkaat kellot pitävät vettä.

tekniikka
Rannekellon vedenkestävyydestä voidaan kertoa vaihtelevin markinnöin.
Yle

Kirjavat vesitiiviyden merkinnät erilaisissa rannekelloissa sekoittavat helposti kuluttajan pään. Kelloseppä saa viikoittain korjattavakseen kelloja, joihin on päässyt kosteutta. Saunassa käydään usein kellon kanssa, sanoo kelloseppä Kari Jyrinki Lappeenrannan keskustan Timanttiset-liikkeestä.

- Sauna on lämmin ja kun tullaan saunasta viileämpään suihkuun, niin tiiviste ei ehkä pysy perässä tässä lämmönvaihtelussa ja se päästää vettä sisään, kertoo Jyrinki.

Jyrinki itse ei käytä kelloa saunassa tai uidessa. Muutenkin hänen mielestään uimiseen sopivia kelloja on aika vähän.

- Vesitiiviitä on lähinnä urheiluun ja sukeltamiseen tarkoitetut laadukkaat kellot. Myös joissain tavallisissa laadukkaissa merkkikelloissa on malleja, missä on hyvä vesitiiviys, Jyrinki toteaa.

Atm, bar, Waterproof ja Water Resistant

Kellossa voi olla hyvin erilaisia merkintöjä vedenkestävyydestä. esimerkiksi Water Resistant 30 m -merkintä tarkoittaa käytännössä, että kello kestää vesiroiskeita, ei muuta.

Rannekellon vedenkestävyydestä voidaan kertoa vaihtelevin markinnöin.
Yle

- Kelloissa olevat m-merkinnät tarkoittavat metrejä, mutta sitä, että niitä on testattu sen syvyisen veden paineessa tietty aika. Kelloa ei siis ole vesitestattu.

Jotta asia ei olisi näin helppo, merkinnät vaihtelevat eri kellomerkkien kesken paljon. Kelloseppä Jyringin mukaan esimerkiksi joissakin laadukkaissa urheiluun tarkoitetuissa kelloissa Water Resistant 30 m tarkoittaa myös vesitiiviyttä.

- Sellaisen kanssa voi mennä uimaan, jos se on huollettu ja paristo vaihdettu valtuutetussa huollossa.

Kelloissa on myös merkintöjä, kuten atm, bar tai Waterproof.

- Atm on eräänlainen paineyksikkö, mikä tarkoittaa, että esimerkiksi 5 atm on 50 m vesitiivis. Jos tällainen merkintä on tavallisessa rannekellossa, en lähtisi sen kanssa uimaan, Jyrinki sanoo.

Vanha kello kestää vettä huonommin

Kelloseppä Kari Jyringin mukaan useissa kellomalleissa halutaan ehkä vain mainostaa vesitiiviyttä. Uusi kello voi hyvin kestääkin esimerkiksi uimista, mutta vanhempi kello päästää helposti vettä ja kosteutta sisälleen.

- Kun kello vanhenee, sen tiivisteet huononevat ja kuivuvat. Silloin se ei enää ole vesitiivis. Oikeastaan luottaisin vain urheiluun ja sukeltamiseen tarkoitettuihin laadukkaisiin merkkeihin.

Yhtenä hyvänä vesitiiviyden merkkinä Jyrinki vinkaa kellot, joissa on kierrettävä pohja sekä kierrettävät nupit. On myös kelloja, joissa on 200 tai jopa 600 metrin merkinnät. Niissä vesitiiviys kestää jo hyvin.

Hyvä kello kestää 10 vuotta ilman huoltoa. Mutta jos kellon huolloista pidetään kiinni, niin kellot kestävät isältä pojalle tai äidiltä tyttärelle.