Valaise kotisi oikein – säästä yli satanen sähkölaskussa

Vuoden energianeuvojaksi valitun Heikki Rantulan mukaan sähkölasku pienenee talviaikaan selvästi kiinnittämällä huomiota oikeaan valaistukseen. Pitkäikäisillä ledilampuilla on usein jopa viiden vuoden takuu.

Kotimaa
Jalkalamppu pöydällä
Creatas

Sähkölaskua voi pienentää talviaikaan helposti. Pelkkää valaistusta säätämällä säästyy viisi euroa viikossa, eli koko talven aikana säästö voi nousta jopa yli sataan euroon.

– Tärkeää on käyttää hyvälaatuisia, energiatehokkaita lamppuja. Tyhjiä huoneita ei kannata valaista ja ulkovalaisimiin voi hankkia valaistuksen ohjauksen. Sisävalaistuksessa on hyvä käyttää liiketunnistimia mahdollisuuksien mukaan, listaa energianeuvoja Heikki Rantula energiansäästökeinoja.

Monella lampunostajalla menee edelleen sormi suuhun kaupan lamppuhyllyllä, kun wattien sijaan pitäisi osata lukea lumenasteikkoa. Rantulan mukaan homma kannattaa kuitenkin opetella.

– Pakettiin on aina merkitty, mitä watteja lumenit vastaavat. 60-wattisen hehkulampun tilalle pitäisi ostaa yli 600 lumenin energiansäästölamppu, jotta huoneeseen saadaan saman verran valoa.

Hehkulamppujen ja energiansäästölamppujen lisäksi kaupasta löytyy myös halogeeni- ja ledilamppuja. Rantulan mukaan energiansäästön kannalta paras valinta on ledilamppu. Se on myös kallein vaihtoehto.

– Ledillä on pisin käyttöikä, jopa 25 000 tuntia. Kannattaa ottaa käyttöikä huomioon hintoja vertaillessa. Hyvälle ledille voi saada jopa viiden vuoden takuun

Korjaa ikkunat ja huolla ilmalämpöpumppu

Lisäsäästöä sähkölaskuun saa huonelämpötilaa säätämällä. Ihanteellinen lämpötila on 20-21 astetta.

60-wattisen hehkulampun tilalle pitäisi ostaa yli 600 lumenin energiansäästölamppu, jotta huoneeseen saadaan saman verran valoa.

Heikki Rantula

– Ikkunoita ei pidä pitää auki turhaan. Järkevää on nopea ja rivakka tuuletus. Lisäksi pitää tukkia turhat ilmavuodot eli uusia ikkunoiden tiivisteet tai korjata vanhat ikkunat. Lisäksi on hyvä tarkistaa, toimivatko patterit ja muu lämmitysjärjestelmä oikein. Myös ilmalämpöpumput ja ilmastointilaitteet vaativat huoltoa.

Kouvolalainen Heikki Rantula valittiin hiljattain Vuoden energianeuvojaksi. Hän opastaa ihmisiä sähkönkulutuksessa koko Kymenlaakson alueella. Energianeuvojalta voi myös lainata lämpökameraa. Sen avulla pystyy katsomaan, mistä lämpö karkaa.

Kunniamaininnan myönsi valtakunnallista energianeuvontaa kehittävä ja koordinoiva Motiva Oy.