1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Valotaiteilija ja kapellimestari saivat taidepalkinnon

Pohjois-Karjalan taidetoimikunta on antanut tunnustusta kapellimestari István Záborskylle ja valotaiteilija Kari Kolalle.

Kulttuuri
Valotaideteos Turussa
Valoparta

Maakunnallinen taidepalkinto on myönnetty tänä vuonna valotaiteilijalle ja kapellimestarille. Pohjois-Karjalan taidetoiminta antoi tunnustuksen yrittäjä Kari Kolalle ennakkoluulottomasta valotaiteesta ja kapellimestari István Záborskylle työstä musiikkielämän hyväksi. Palkinnon arvo on 4000 euroa.

Palkintoperusteluiden mukaan Záborsky on muun muassa nostanut Joensuun ortodoksisen mieskuoron valtakunnallisesti ja kansainvälisesti konsertoivaksi kokoonpanoksi. Záborsky on vaikuttanut Pohjois-Karjalan musiiikielämässä 1970-luvulta lähtien.

Kari Kolan töihin kuuluvat muun muassa Tampereen Näsinneulan valaisu ja iso valoteos tänä vuonna Portugalissa. Kola on toiminut useiden taidelajien parissa tehden valosuunnittelua oopperoihin, konsertteihin ja tanssiteoksiin sekä ympäristö- ja maisemakohteisiin. Hän on pyörittänyt Valoparta-yritystä vuodesta 2005.

Toimikunta myönsi myös neljä Kulttuuriteko-tunnustuspalkintoa. Sen saivat kuvataitelija Päivi Saarelma, elokuvasihteeri Jarkko Kuittinen, Suomen taiteellinen metsäteatteri ja Joensuun Parafestyhdistys ry.