Taito-Finlandia Hattulan kaakelitehtaalle

Tamperelainen Hattulan kaakelitehdas palkittiin Kädentaito-messuilla vuoden 2013 Taito-Finlandialla. Palkinnon saajan valitsi vaatesuunnittelija Paola Suhonen.

Kotimaa
Saippuateline ja kyltti Saippuatelineen valmisti Hattulan Kaakelitehdas Oy
Nina Keski-Korpela / Yle

Tämän vuoden Taito-Finlandia-palkinto myönnettiin perjantaina Tampereella toimivalle Hattulan Kaakelitehtaalle. Palkinnon saajan valitsi viiden ehdokkaan joukosta vaatesuunnittelija Paola Suhonen.

- Pidin ajatuksesta, että jotain hyvin perinteistä ja vanhaa aletaan tuottaa uudestaan ja uusin muotoilulähtöisin voimin. Kaakeliuunit ovat osa kodin perinteistä tarvelähtöistä esineistöä ja tänä päivänä yhä enemmän osa sisustusta. Näyttävä tai persoonallinen kaakeliuuni ei kaipaa rinnalleen sen ihmeempää sisustusta, se on itsessään niin hallitseva elementti, Paola Suhonen perusteli valintaansa.

Salapoliisityötä vanhojen mestareiden jäljillä

Hattulan Kaakelitehdas on toiminut vasta reilut kuusi vuotta, ja yrittäjä Susanna Palovaara sanoo yllättyneensä Taito-Finlandia-ehdokkuudesta.

Perinteisiä kaakeliuuneja ei ole tehty Suomessa noin 50 vuoteen.

Susanna Palovaara

- Olin mukana aika korkeatasoisessa joukossa. Onhan tämä upea tunnustus, ja olen siitä hyvin iloinen ja otettu.

Savi materiaalina sopii Palovaaran mukaan hänen käsiinsä hyvin. Työ on varsin haastavaa, sillä kaakelintekijä on joutunut virvoittamaan uudelleen vanhan valmistustekniikan.

- Perinteisiä kaakeliuuneja ei ole tehty Suomessa noin 50 vuoteen, eikä vanhoja kaakelimestareita ole ollut mahdollista haastatella. Vuosien aikana olen tehnyt salapoliisityötä niin arkistoissa kuin kokeilemalla erilaisia materiaaliteknisiä ratkaisuja. Työ on jatkuvaa tuotekehitystä.

Palkintosumma on 5 000 euroa, ja Susanna Palovaaran mukaan lähtee myös Oiva Toikan suunnittelema lasiveistos.

Viisi vahvaa ehdokasta

Suomen Kädentaidot-messuilla jaettava Taito-Finlandia voidaan myöntää käsi- ja taideteollisuusalan tarkoitusperiä edistäneelle henkilölle, yritykselle, toimijalle, teolle, ilmiölle, tapahtumalle tai tuotteelle. Vuosittain jaettavalla tunnustuksella halutaan nostaa esille merkittäviä käsityö- ja taitokulttuuria edistäviä asioita tai osaajia sekä lisätä alan tunnettuutta ja arvostusta.

Muut neljä Taito-Finlandia-ehdokasta olivat puisia silmälasinkehyksiä valmistava Kraa Kraa Eyewear Tampereelta, Fiskarsissa toimiva ja puuhuonekaluihin keskittynyt Nikari, helsinkiläinen tekstiilitaiteilija Sirkka Könönen sekä nuutajärveläinen lasitaiteilija Anu Penttinen.

Raadin mielestä kaikille viidelle ehdokkaalle on tunnusomaista suomalaisen suunnitteluosaamisen ja käsityöyrittäjyyden vuoropuhelu parhaalla mahdollisella tavalla.