Vapautta riskirajoilla

Mikä vie vapaalaskijan vuorelle ja tuntureiden takamaastoihin? Kaikki laskijatkaan eivät ehkä tiedä vastausta. Monia kiehtovat vuoropuhelu luonnon kanssa sekä vauhti ja sen tuottama adrenaliini. Suomalaisvoimin kuvattu vapaalaskuelokuva Pilke aloittaa ensi-iltakiertueensa Rovaniemeltä perjantaina.

Kotimaa
Arttu Muukkonen skinnaa Alpeilla.
Tuottaja Arttu Muukkonen matkalla kuvauspaikalle.Matti Möttönen
Arttu Muukkonen skinnaa Alpeilla.
Elokuvan tuottajaa Arttu Muukkosta ja rovaniemeläistä vapaalaskijaa Arto Majavaa haastattelee Maija-Liisa Juntti.

Arttu Muukkosen tuottama ja Matti Möttösen kuvaama vapaalaskuelokuva Pilke seuraa suomalaislaskijoiden elämää ja laskuja noin sadan päivän ajan muun muassa Norjan Lyngenissä, Alpeilla ja Kanadassa.

Yksi elokuvan laskijoista on rovaniemeläinen Arto Majava. Liki 20 vuotta vuorilla kiertänyt ja useissa kuvausprojekteissa mukana ollut laskija on säilyttänyt intohimonsa lajiin. Majavalle vapaalasku ei ole pelkkiä vuorenrinteitä. Pikemminkin se on elämäntapa, johon kuuluvat ihmiset siinä kuin luontokin.

Sitten kun ei enää pelota, kannattaa lopettaa tämä laji.

Vapaalaskija Arto Majava

- Reissupäiviä tulee vuodessa rapiat 100, välillä sataviisikymmentäkin. Joskus reissaaminen tuntuu rasittavalta, mutta se myös antaa valtavasti, kun näkee hienoja paikkoja ja pääsee tutustumaan hienoihin ihmisiin.

Vuorien kosmopoliitin tukikohta ja koti löytyy Rovaniemeltä. Lapin pääkaupunki on vapaalaskijalle ja luontoharrastajalle Majavan mukaan ihanteellinen asuinpaikka.

- Koti on kyllä aina ollut täällä ja tykkään asua Rovaniemellä. Kun matkustelee maailmalla, niin tämän Rovaniemen hienoudenkin näkee ihan uudella tavalla. Täältä on myös hyvät yhteydet vuorille ja muualle maailmaan.

Ounasvaara hyvä, Norja paras

Pilkkeessä lasketaan usealla mantereella ja näyttävissä vuoristoissa. Kun tulee puhe parhaista laskupaikoista, Arto Majava on diplomaattinen.

- Norjasta tykkään tosi paljon. Samoin tykkäsin käydä myös Libanonissa laskemassa. Mahtavaa on ollut myös Intian Himalajalla ja Japanissa, Kanadassa ja Alpeilla. Toisaalta hienoja hetkiä on myös Lapista, Ounasvaaralta, Pyhätunturilta, Ylläkseltä ja muualta.

Majavan mielestä laskureissu on onnistunut silloin, kun luontoa on osattu lukea oikein.

- Palkitsevaa on aina se, että onnistuu jossain projektissa eli kun onnistuu arvioimaan lumitilanteen ja riskit oikein ja pääsee laskemaan.

Vapaalaskukonkarin mukaan pelko on vuorilla aina läsnä.

- Kyllä, voin siteerata kaveriani Antti Kurolaa, joka sanoi, että kun ei pelota, niin kannattaa lopettaa tämä laji. Turvallisuuteen liittyvät asiat pyörivät koko ajan mielessä. Vapaalasku on vaarallinen laji, jos ei tiedä, mitä tekee, Majava sanoo.

Talkootyötä rakkaudesta lajiin

Outdoor-elämäntapaan tai yleisemmin uuden aallon liikuntakulttuuriin liittyviä elokuvia kuvataan jatkuvasti enemmän. Vapaalaskun lisäksi internet on pullollaan esimerkiksi koskimelontaelokuvia, maastopyöräilyä, ja surffausta. Vaikka lajien suosion kasvu on avannut mahdollisuuksia myös bisnekseen, on elokuvien teko yhä paljolti talkootyötä.

- Kyllähän tämä on intohimolaji. Mekin ollaan tyytyväisiä siitä, että laskijat lähtivät mukaan tällaiseen talkooprojektiin. Siinä menee aina oma aikansa, kun kameroita säädetään, ja se on laskuajasta pois, elokuvan tuottaja Arttu Muukkonen sanoo.

Pilke kuvattiin viime talvena noin neljässä kuukaudessa. Elokuvaa esitetään ympäri Suomea syystalven aikana, ja myöhemmin se nähdään myös MTV3-kanavalla.