"Ei pidä lähteäkään siitä, että koko ajan kiitettäisiin" - parlamentaarikot kannustavat EU-kritiikkiin

Kansanedustaja Lenita Toivakka (kok.) sekä europarlamentaarikot Sari Essayah (krist.) ja Anneli Jäätteenmäki (kesk.) pitävät kriittistä asennetta EU-asioihin hyvänä ilmiönä. He olivat koolla Mikkelissä Etelä-Savossa, maakunnassa, joka on yksi Suomen kolmesta EU-kriittisimmästä maakunnasta.

Kotimaa
Europarlamentaarikot Hannu Takkula, Sari Essayah ja Anneli Jäätteenmäki kävivät Mikkelissä panemassa vauhtia eteläsavolaisiin EU-rattaisiin.
Europarlamentaarikot Hannu Takkula, Sari Essayah ja Anneli Jäätteenmäki kävivät Mikkelissä panemassa vauhtia eteläsavolaisiin EU-rattaisiin.Paavo Koponen / Yle

Anneli Jäätteenmäki ei rupea työpaikkansa touhuja kritiikittä kehumaan. - Olen sitä mieltä, että talouskriisin varjolla on tehty paljon päätöksiä, jotka eivät kuulu ollenkaan varsinaisen kriisin hoitoon. Suomenkin kansallinen budjetti pitää lähettää Brysseliin tarkastettavaksi, mutta eihän sillä sitä kriisiä hoideta.

- Kansalaiset eivät pidä tästä. Minun mielestäni yhteistyötä pitää harjoittaa itsenäisten valtioiden pohjalta. Olemme menneet mukaan tukipaketteihin; siinä on alunperin lähdetty väärälle tielle. Olisi pitänyt noudattaa Lissabonin sopimusta ja lähteä siitä, että kukin jäsenvaltio hoitaa oman kriisinsä omin varoin ja omin päätöksin. Nyt ollaan tilanteessa, joka johtaa kansakuntien välisiin kiistoihin, sanoo Jäätteenmäki.

- EU-asioissa ei pidä lähteäkään siitä, että Euroopan Unionia koko ajan kiitettäisiin.

Lenita Toivakka on samoilla linjoilla: - Euroopan maat eivät ole noudattaneet omia sääntöjään. Tärkeintä kuitenkin on, että on pyritty luomaan uusia välineitä, joilla talouskuria vahvistetaan ja pyritään saamaan maat noudattamaan omia sääntöjään.

"Vapaamatkustajat vievät rahaa rehellisen veronmaksajan taskusta"

Sari Essayah kiittää EU-kriittisiä siitä, että on ruvettu kriittisiksi myös finanssimaailmaa kohtaan. - On ymmärretty, että pankkien ja finanssimaailman oma sääntely ei riitä, vaan tarvitaan ihan selkeästi parempaa läpinäkyvyyttä koko sektorille.

- Meidän täytyy pystyä säätelemään finanssivälineitä ja ylipäätään meidän veronmaksajien pitää tietää, minkälaisia riskejä pankit ovat ottaneet taseisiinsa.

Anneli Jäätteenmäki toivoo entistä vahvempaa yhteistyötä siinä, että rahoja ei voitaisi siirtää maasta toiseen verottajan ulottumattomiin. Ilman kontrollia on vaara, että toinen maa tavallaan varastaa toiselta maalta verotuloja.

- Tämä johtaa siihen, että ne, jotka maksavat verot kunnolla, joutuvat maksamaan enemmän, koska on näitä vapaamatkustajia, jotka vievät rahat Luxemburgiin tai Isoon-Britanniaan. Tässä asiassa EU-johtajien pitäisi olla paljon, paljon tiukempia ja saada tuloksia aikaan.

Vientivetoa ja näkemyksiä

Lenita Toivakka pitää tärkeänä, että aidosti luodaan EU-alueella kasvua, josta syntyy vientivetoa ja uusia työpaikkoja.

Sari Essayah kiittelee EU-kriittisiä eteläsavolaisia: - Eteläsavolaisilta voidaan saada hyviä ideoita ja näkemyksiä Euroopan Unionin kehittämiseen.

Anneli Jäätteenmäki kehottaa kansallisia hallituksia olemaan tiukkoina ja tarkkoina: - Työpaikkojen saaminen tai esimerkiksi nuorisotyöttömyyden poistaminen on pääasiassa kansalllisen hallituksen asia. Ei EU:lle kuulukaan nuorisotyöttömyyden hoito. Kansallisen hallituksen tehtävänä on pitää huoli, että kotimaassa voidaan käyttää kotimaisia polttoaineita tai että Suomessa peliala kasvaa ja tuo uusia työpaikkoja.

- Sieltä Brysselistä ei Suomelle tule yhtään työpaikkaa. Kyllä sen asian hoitamisesta vastaavat oma alue, oma eduskunta ja oma hallitus.