Kunnanjohtajan kiusaamiskohun keskiössä räpiköivä Parikkala ajautui kriisiin

Yle Etelä-Karjala kokosi Hans Olanderin uran käänteitä Parikkalan kunnanjohtajana. Vuonna 2009 virkaansa valitun kunnanjohtajan tie päättyi lopulta eroon suuren kiusaamiskohun saattelemana. Nyt tulehtunut tilanne on jättänyt koko kunnan pulaan.

Kotimaa
Parikkalan kunnanvirasto
Yle

Parikkalan kunnan ongelmat juontavat juurensa vuosien taakse. Eroava kunnanjohtaja Hans Olander valittiin virkaansa vuonna 2009. Tuolloin Olanderin valintaa kannatti 25 valtuutettua 35:stä. Tätä ennen hän johti Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevaa Alavieskan kuntaa.

Lähes ensitöikseen kunnanjohtaja joutui epäsuosioon useiden asukkaiden keskuudessa koululakkautusten vuoksi, jotka Parikkalan kunnanvaltuusto nuiji pöytään joulukuussa 2009.

Toukokuussa 2011 Olander haki Luumäen kunnanjohtajaksi. Hän ei kuitenkaan tullut valituksi. Pian tämän jälkeen uutisoitiin, ettei kunnanjohtajaan olla tyytyväisiä. Kuntalaisia närästi muun muassa se, ettei Olander ollut sitoutunut kuntaan ja matkusti viikonloppuisin perheensä luo Helsinkiin.

Vuonna 2012 Parikkala maksoi Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirille 1,5 miljoonaa euroa enemmän, kuin mitä valtuuston hyväksymässä perussopimuksessa oli määritelty. Olander ja kunnanhallitus saivat asiasta huomautuksen tilintarkastajalta.

Sanomalehti Itä-Savo uutisoi (siirryt toiseen palveluun)lokakuussa, että Parikkalan kunnanjohtaja Hans Olander harkitsisi eroamista työpaikkakiusaamisen vuoksi. Lehden mukaan kunnanhallituksen puheenjohtaja Ari Berg (kesk.) olisi kohdellut kunnanjohtaja Hans Olanderia tavalla, joka täyttää työpaikkakiusaamisen tunnusmerkistön. Berg kumosi väitteen sanoen sitä törkeäksi.

Tämän vuoden syyskuun 18. päivänä Parikkalan valtuustoryhmät allekirjoittivat sopimuksen, jossa he hyväksyivät kunnanjohtaja Hans Olanderin irtisanomiseen liittyvät toimenpiteet.

6. päivänä marraskuuta julkisuuteen tuli tieto, että Olander oli jättänyt eroilmoituksensa kunnanhallitukselle marraskuun ensimmäisenä päivänä. Olander kertoi eron johtuvan perhesyistä.

Salamyhkäisyyttä ja eripuraa

Yle Etelä-Karjala sai haltuunsa dokumentin, jonka mukaan kunnanjohtaja olisi käynnistänyt prosessin työpaikkakiusaamisesta, jos sopimusta kunnanjohtajan irtisanoutumisesta ei syntyisi.

Heti eroilmoitusuutista seuraavana päivänä kävi ilmi, että Olanderin johtajasopimuksen käsittelyssä rikottiin lakia. Olander piti kokouksessa pöytäkirjaa, vaikka ei olisi lain mukaan voinut olla oman asiansa käsittelyssä edes paikalla.

Parikkalan perussuomalaisten mukaan kunnan johtokaksikon huonot suhteet ovat vaikeuttaneet kunnan johtamista. Kuntalaiset puolestaan olivat tyytymättömiä siihen, että kunnan johto oli junaillut asioita salamyhkäisesti.

Tilanteen kärjistyttyä kymmenen Parikkalan kunnanvaltuutettua ja neljä varavaltuutettua teki valtuustoaloitteen, jossa he vaativat kunnanhallituksen eroa.

Nyt tilanne on johtanut siihen, että Parikkalan kunta on ajautunut pahaan ahdinkoon, kun kunnanjohtajan ja luottamushenkilöiden välinen puhumattomuus vaikeuttaa jo arkiasioiden hoitoa. Parikkalan kunnassakin pitäisi nyt olla katseet vahvasti jo ensi vuodessa. Vuoden 2014 talousarvion teko on kesken ja kuntarakenneuudistusta pitäisi viedä eteenpäin.

Hans Olanderin pesti Parikkalan kunnanjohtajana päättyy vuoden 2013 viimeisenä päivänä. Vielä ei ole tiedossa, milloin uuden kunnanjohtajan haku käynnistetään.

Juttua on korjattu 19.11. 2013 klo 13.58. Aloitteen on allekirjoittanut kymmenen valtuutettua ja neljä varavaltuutettua.