Älä tee alkeellisia virheitä internetissä - asiantuntijat paljastavat suomalaisten pahimmat tietoturvamokat

Voit välttää tietomurron, identiteettivarkauden, luottokorttipetoksen tai muun kyberrikoksen kohteeksi joutumisen, kun noudatat tietoturva-asiantuntijoiden yksinkertaisia vinkkejä.

Kuva: Yle

1. Älä unohda varmuuskopioita

Huolehdi, että sinulla on varmuuskopiot älypuhelimen, tabletin ja tietokoneen tiedoista. Tiedot voi kopioida esimerkiksi pilveen, ulkoiselle kovalevylle tai toiselle koneelle. Tärkeintä on varmistaa, että tiedot ovat tallessa etkä menetä niitä, vaikka talo palaisi.

2. Älä käytä samaa salasanaa kaikkialla

Tutkitusti jopa puolet ihmisistä käyttää samaa salasanaa kaikissa verkkopalveluissa. Jos yhden palvelun salasana murretaan, riskinä on, että verkkohyökkääjät pääsevät kaikkiin palveluihin. Monen vaikean salasanan muistaminen on haastavaa, mutta voit luoda erilaisia muistisääntöjä tai kirjoittaa salasanat lapulle hyvään piiloon. Kätevä apu on salasanojen hallintaohjelma, jonka ansiosta muistissa on pidettävä vain yksi salasana.

3. Älä luota helppoihin salasanoihin

Yleisimmät salasanat ovat vuodesta toiseen helposti arvattavia, kuten 1234, salasana, qwerty, lemmikin nimi tai oma syntymäaika. Kehitä turvallinen, vähintään 12 merkin pituinen salasana, joka sisältää erikoismerkkejä, numeroita, pieniä ja isoja kirjaimia. Oikeita sanoja ei kannata käyttää, koska verkkorikolliset käyttävät automaattisia hakukoneita ja sanakirjoja salasanojen arvailuun. Voit turvautua myös salasanan hallintaohjelmaan, sillä se kehittää automaattisesti vaikean salasanan jokaiseen käyttämääsi palveluun älypuhelimessa, tabletissa ja tietokoneella.

4. Älä avaa epäilyttävien sähköpostien liitteitä tai linkkejä

Rikolliset käyttävät tietojen kalasteluun ja haittaohjelmien levittämiseen sähköposteja, joiden liitetiedosto tai linkin takaa löytyvä sivusto voi saastuttaa koneen. Sähköpostin tunnistaminen epäilyttäväksi voi olla vaivalloista, sillä se näyttää usein uskottavalta. Käyttäjän kiinnostusta ei enää yritetä herättää puolialastomien naisten kuvilla, vaan sähköpostit voivat sisältää esimerkiksi asialliselta vaikuttavaa uutistekstiä. Kalasteluviestit voidaan naamioida myös pankin tai luottokorttiyrityksen asiakaspostiksi.

5. Älä laita tuntematonta usb-tikkua tietokoneeseesi

Rikolliset jättävät satunnaisiin paikkoihin "sopivasti löydettäväksi" viruksia sisältäviä tikkuja, joiden päällä voi olla valtionhallinnon logo tai "salainen"-merkintä. Kun tikkua tutkii omalla koneellaan, kone voi saastua tai joutua ulkopuolisten haltuun. Vaikka työpaikan parkkipaikalta löytämäsi tuntematon muistitikku vaikuttaisi kuinka kiinnostavalta, älä laita sitä omaan tai työpaikkasi tietokoneeseen.

6. Älä unohda suojata älypuhelintasi

Älypuhelin sisältää paljon tietoa, joka on syytä pitää visusti turvassa: yhteystietoja, luottamuksellisia viestejä, sähköposteja ja henkilökohtaisia valokuvia. Huolehdi siitä, että puhelin on suojattu numerosarjalla tai muulla pääsykoodilla. Jos puhelin joutuu vääriin käsiin eikä pääsykoodia ole asennettu, ulkopuolinen voi helposti päästä käsiksi paitsi henkilökohtaisiin tietoihisi, myös kaikkiin käyttämiisi verkkopalveluihin, esimerkiksi lukemaan sähköpostejasi.

7. Älä jaa tietojasi ympäriinsä

Omia tietoja on välillä pakko kirjata erilaisiin asiallisiin palveluihin. Suhtaudu kuitenkin varauksella epämääräisiin tietopyyntöihin. Luottamuksellisia tietoja, kuten syntymäaikaa, henkilötunnusta tai luottokortti- ja pankkitietoja ei missään tapauksessa kannata syöttää varmistamattomille sivustoille. Riskinä ovat muiden muassa identiteettivarkaus tai luottokorttitietojesi väärinkäyttö.

8. Älä unohda päivittää ohjelmistoja

Haittaohjelmia voi olla millä tahansa verkkosivuilla, mutta ne tarttuvat vain, jos koneella on päivittämättömiä ohjelmia. Huolehdi siitä, että tietokoneen selain ja selaimen liitännäiset, kuten Flash ja Quicktime sekä tietokoneen käyttöjärjestelmä ovat päivitetty ja ajan tasalla. Erityisen paljon haavoittuvuuksia on päivittämättömässä Java-ohjelmistoalustassa. Kun päivitykset ovat kunnossa, voit turvallisesti surffata millä tahansa sivuilla. Tärkeää on, että otat selvää, mitä kaikkia ohjelmia ja lisäosia koneellasi on, jotta voit päivittää ne kaikki. Pidä huoli myös siitä, että virustorjunta ja palomuuri ovat käytössä ja ajan tasalla.

9. Älä lähetä tuntemattomille rahaa

"Nigerialaiskirjeisiin" ja muihin sähköpostihuijauksiin ei pidä haksahtaa. Meilit, joissa kerrotaan sydäntäsärkeviä tarinoita kaukomailla kuolleesta, tuntemattomasta perinnönjättäjästä ja pyydetään lähettämään rahaa, kannattaa poistaa saman tien. Myös romanttiset yhteydenotot tuntemattomilta henkilöiltä on syytä deletoida.

10. Käytä tervettä järkeä

Haittaohjelmien ja verkkourkinnan riskejä ovat muiden muassa luottokorttipetokset, tietokoneen joutuminen ulkopuolisten haltuun, tietojen tuhoutuminen ja identiteettivarkaudet. Varovaisuudella ja valppaudella takaat verkossa oman turvallisuutesi.