Pentti Arajärvi syrjäytymisestä: Suomessa hoidetaan pelkkiä oireita, ei syitä

Sosiaalioikeuden professorin Pentti Arajärven mukaan ehkäisevä sosiaalityö tulisi yhteiskunnalle halvemmaksi kuin jo syntyneiden vaurioiden korjaaminen.

Kotimaa
Pentti Arajärvi.
Pentti Arajärvi.Yle

Presidentti Tarja Halosen puoliso Pentti Arajärvi vieraili perjantaina Mikkelissä puhumassa syrjäytymisestä. Syrjäytyneellä ihmisellä yksittäiset ongelmat alkavat kasautua, ja lopputuloksena voi olla esimerkiksi pitkäaikaistyöttömyyttä tai työkyvyttömyyttä.

Arajärvi sanoi olevansa huolestunut siitä, että Suomessa keskitytään vain syrjäytymisen oireisiin eikä sen syihin.

- Kun kysymys on monien ongelmien saman aikaisesta esiintymisestä, niin me hoidamme yhtä ongelmaa. Hoidamme päihdeongelmaa, vaikka voisi olla tehokkaampaa hoitaa mielenterveysongelmaa, ja oikeastaan pitäisi hoitaa molempia. Tai me hoidamme työttömyyttä tai toimeentuloa, vaikka esimerkiksi mielenterveyden palvelut voisivat olla erittäin paljon tehokkaammat yksittäisen henkilön kannalta.

Vanhuksilla syrjäytyminen voi olla esimerkiksi pelkkää yksinäisyyttä; sitä, ettei ole ketään, ketä nähdä tai jolle puhua. Nuorikin voi olla syrjäytynyt, jos häntä koulukiusataan tai hänellä on esimerkiksi heikko terveys.

Nykyisen, oireisiin keskittyvän sosiaalipolitiikan vaihtoehdoksi Arajärvi ehdottaa niin sanottua universaalia sosiaalipolitiikkaa, jossa toimenpiteet suunnataan kaikille, eikä vain niille, joilla ongelmat ovat jo kasautuneet.

- Toiminta on ikään kuin ehkäisevää sen sijaan, että korjataan vaurioita. Jos toiminta voidaan tehdä ehkäisevänä, se on paljon inhimillisempää, tehokkaampaa ja halvempaa.

Arajärven mielestä myös terveydenhuollossa pitäisi kiinnittää nykyistä enemmän huomiota ehkäisevään terveydenhoitoon, eli satsata rahaa esimerkiksi neuvoloihin, koulu- ja opiskelijaterveydenhuoltoon. Hän ottaa esimerkiksi Imatran, jonka neuvoloissa on ryhdytty puuttumaan jo hyvin varhaisessa vaiheessa perheiden ongelmiin.

- Siellä on, niin uskomattomalta kuin se kuulostaa, neuvolatoiminnalla saatu esimerkiksi lastensuojeluluvut laskemaan. Eli kyllä keinoja löytyy, mutta ne pitäisi saada levitettyä ja otettua käyttöön, Arajärvi toteaa.