1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Jaakko Teppo: Ravi pikkuisen epäpuhtaalla, muutoin teräkunnossa

Joensuulainen kansantaiteilija Jaakko Teppo on lähdössä kiertueelle. Mestarilla itsellään on kiertueella lähinnä piällysmiehen rooli, mutta tiukan paikan tullen mies lupaa myös kommentin tai kaksi. Kyseessä on omaelämäkerrallinen show, jossa mukana kiertävät Kaukolasipartio, Sakari Kuosmanen, Johanna Heimonen ja Markku Purho.

kulttuuri
Jaakko Teppo.JPG
Tapio Laakkonen / Yle

Joensuulainen kansantaiteilija Jaakko Teppo on olosuhteisiin nähden hyvässä kunnossa. 90-luvulla tapahtuneet halvaantumiset ja suuret leikkaukset eivät ole Ruikonperän multakurkkua lannistaneet, vaan mies on virtaa täynnä ja Jaakko Teppo -maiset sutkautukset täyttävät puheen.

- Ravi on pikkuisen epäpuhtaalla tuon halvauksen vuoksi, mutta muutoinhan tässä ollan teräkunnossa. Arvot ovat korkealla, muun muassa sokeriarvot, virnistelee mestari.

Aikaisemmat Jaakko Tepon musiikkiin ja huumoriin perustuneet musikaalit ovat olleet menestyksiä. Ensimmäinen musikaali_ Onnen Kerjäläiset_ näki päivänvalon vuonna 2010, seuraava musikaali Jaakko Teppo goes to Mallorca _veti yleisöä siinä määrin, että Mallorcalle piti mennä kahdella eri kiertueella. Tämänkertainen _Huumorin ytimessä -show ei kerro kuvitteellista tarinaa Ruikonperältä, vaan kyseessä on omaelämäkerrallinen kattaus Jaakko Tepon elämään, huumoriin ja musiikkiin. Omaa rooliaan Jaakko Teppo pitää hänelle hyvin sopivana:

- Minun tehtävä kiertueella on kahtoo, kun toiset esittää. Minulle on aina sopinut semmoinen rooli, ettei tarvitse mitään tehdä. Jos tilanne konserteissa vaatii välttämättä kommentointia, niin otetaan kantaa verbaalisestikin, mutta näillä näkymin tyydyn aplodiseeraamaan ja näyttämään peukkua.

Idea Iljalta, Sakari Kuosmanen mukaan

Idea juhlakiertueesta syntyi Jaakko Tepon pojan, Iljan päässä keväällä.

- Maaliskuussa iltalenkillä mietin, että miten voisimme juhlistaa isän 60-vuotispäiviä. Päädyin siihen, että kun isä on tuommoinen kansantaiteilija, niin järjestetään konsertit Jaakko Tepon kotipaikkakunnilla, Joensuussa, Iisalmessa ja Kuopiossa. Vaan tämänhän lähti lapasesta, voisiko sanoa positiivisella tavalla.

Huumorin ytimessä elämänkerta-showssa mukana ovat Sakari Kuosmanen, Johanna Heimonen ja Markku Purho. Sakari Kuosmasen mukaan ottamiseen oli selvä peruste:

- Silloin viimeisellä keikalla 90-luvulla ennen sairastumista oltiin Saken kanssa samalla keikalla. Olimme Siilinjärvellä kaljateltassa määkimässä kumpikin. Kun mietittiin kiertueen kokoonpanoa, niin Sakari Kuosmanen tuli heti mieleen. Ja onhan se semmoinen laulaja ja puhuja, jotta selevän saapi heti ensikuulemalta.

- Johanna Heimoseen ihastuin silloin viime kiertueella, hän hoiti loistavasti baarimemännän ja kauppiaan roolit. Rehevän suomalaisen naisen perikuva, ammattinäyttelijä.

- Markku Purho on taas stand-up koomikko ja taikuri. Hän osaa erinomaisesti tulkita näitä minun tarinoita. Purho hoiti Esiintyvät Taitelijat r.y:n juttuja, hoiti muun muuassa minun asioita aktiiviaikoina, sanoo Jaakko Teppo.

Egot nurkkaan

Kiertueen musiikista vastaa Kaukolasipartio, jossa musisoivat Jaakko Tepon pojat Ilja ja Johannes Teppo, Pertti Feller, Sampsa Asikainen ja Kämy Kämäräinen. Ilja Teppo odottaa kiertueelta paljon:

- On hienoa nähdä, kun kaikki artistit heittää omat egot nurkaan, kaikilla on yhteinen päämäärä, kunnioitetaan isän elämäntyötä, sanoo Ilja Teppo.

Kiertue alkaa Lieksasta 23.11.2013 ja kiertää Etelä- ja Keski-Suomea kolmen viikon ajan. Päätöskonsertti nähdään Kuopiossa 15.12.2013.

Jaakko Teppo nähdään myös Arto Nybergin vieraana TV1:ssä sunnuntaina 17.11. klo 19:45.

Lue seuraavaksi