16-vuotias Viivi pakotettiin A-klinikalle: "Olin kännissä arkena ja viikonloppuna"

Viivi joi, kävi koulua krapulassa ja lintsasi usein aamutunneilta ennen kuin hänet ohjattiin nuorten päihdehoitoon. Hoito jatkuu jo toista vuotta. Kouvolassa toimivalle, alaikäisille suunnatulla A-klinikalla on noin 60 nuorta asiakasta vuodessa. Juuri kukaan heistä ei tule hoitoon vapaaehtoisesti.

Kuva: Yle / Juha Korhonen

Nyt 18-vuotias Viivi (nimi muutettu) tuli A-klinikan nuorille suunnattuun hoitoon Kouvolaan 16-vuotiaana. Hänet ohjattiin A-klinikalle lastensuojelun kautta.

– Ensin ajattelin, että en tarvitse tällaista paikkaa. Minut pakotettiin tänne. Sitten huomasin, ettei tämä olekaan niin kamala paikka ja että selvin päinkin voi olla kivaa.

Ennen hoitoon joutumistaan Viivi joi joka viikonloppu ja välillä arkipäivisinkin.

– Se oli pelkkää alkoholia ja tupakkaa. Sekakäyttökokeilujakin oli. Menin krapulassa kouluun ja välillä tuli poissaoloja aamutunneilta krapulan takia. Viikonloppuna läksyt eivät innostaneet, kun olin krapulassa.

Viivi jäi kiinni päihteiden käytöstä kiinni kaupunkitapahtumassa Kouvolassa. Viivi ohjattiin lastensuojeluun, jonka kautta asia lähti purkautumaan.

Rahapula lopettaa nuorten hoitokokeilut kunnissa

Nyt Viivin alkoholikäyttö on vähentynyt selvästi ja hän käy A-klinikalla vapaaehtoisesti.

– En juo viikolla enkä edes joka viikonloppu. Illanistujaisissa voi joskus ottaa pari, mutta ei niin paljon kuin ennen.

Se oli pelkkää alkoholia ja tupakkaa. Sekakäyttökokeilujakin oli. Menin krapulassa kouluun. Viikonloppuna läksyt eivät innostaneet, kun olin krapulassa.

Viivi

Kouvolan A-klinikalla on tarjottu päihdehoitoa alaikäisille kohta kolme vuotta. Se on yksi niistä harvoista Suomessa toimivista A-klinikoista, joilla on oma työntekijä ja tilat alle 18-vuotiaiden päihdehoitoa varten.

Useimmissa kunnissa alaikäisten päihdeongelmia hoidetaan A-klinikoilla samalla henkilöstöllä, joka hoitaa myös aikuisia, tai esimerkiksi kuntien nuorisoasemilla.

Monet kunnat saavat apurahan kokeilulle, jossa nuorille hankitaan hoitaja A-klinikalle. Toiminta lakkaa, kun kustannukset siirtyvät kokeilun päätyttyä kunnalle.

Perhe aina mukana

Nuorten päihdehoidossa Kouvolan A-klinikalla käy noin 60 asiakasta vuosittain. Heitä hoidetaan eri tavoin kuin aikuisia.

– Nuoret tarvitsevat erilaisia lähestymistapoja, koska kasvu ja kehitys ovat vielä kesken. Suurin ero on se, että nuori ei tule tänne koskaan yksin. Perhe on aina mukana, kertoo Kouvolan A-klinikalla nuorten kanssa työskentelevä sosiaaliterapeutti Päivi Keso.

Aikuisille päihdehoito on vapaaehtoista, nuorille ei. Nuoret ohjautuvat A-klinikalle usein koulun, lastensuojelun tai nuorisopsykiatrian kautta.

– Suurin osa nuorista tulee tänne vastentahtoisesti. Nuoret ei ole kovin huolissaan omasta tilanteestaan. Siihen, että nuori osaisi itse avata tuon oven, on pitkä matka.

Keson mukaan nuori kuitenkin toipuu päihderiippuvuudesta aikuista nopeammin.

– Päihteet pysäyttävät monesti nuoren kehityksen. Joskus tapaa aikuisia, jotka ovat jääneet huumeidenkäytön aloitettuaan murrosikään.

Tekstiä korjattu 18.11.13 klo 16.57: Kouvolassa toimiva A-klinikka ei ole ainoa alaikäisille päihdehoitoa tarjoava A-klinikka Suomessa. Vastaavaa päihdehoitoa on tarjolla ainakin Helsingissä.