Viiksekäs putkimies vie aikamatkalle menneeseen

Vanhat tietokone- ja konsolipelit ovat 2010-luvun kuumimpia muoti-ilmiöitä. Kolmikymppisten sukupolvi himoaa vanhoja pelejä, sillä ne ovat nostalgian kyllästämä aikamatka omaan lapsuuteen.

Kuva: Mika Moksu / Yle

Yksinkertainen piipittävä melodia ja graafinen ilma, joka on kuin legopalikoista piirretty. Näistä osatekijöistä syntyy äärimmäisen trendikäs retropeli. 1980-luvun ikoneita olivat sellaiset merkit kuin Commodore ja Nintendo. Kuuluisin hahmo oli taatusti viiksekäs putkimies Mario veljensä Luigin kanssa. Kouvolan pääkirjastossa näiden veijareiden seikkailuihin on tänään päässyt ottamaan tuntumaa, jos kaksikon ensimmäinen kulta-aika meni sivu suun.

Mediamajassa järjestetyn Retropelipäivän idea onkin näyttää, millaisia pelejä 80-luvuin lapset pelasivat.

- Meillä on täällä pelattavana uudempia konsoleita, joten halusimme antaa asiakkaillemme mahdollisuuden maistaa vanhempaakin pelimaailmaa, sanoo vakaumukselliseksi Nintendo-mieheksi tunnustautuva mediatuottaja Tuomo Mannonen kirjaston Mediamajasta.

Paluu turvalliseen lapsuuteen

Mannosella kuten monella muullakin kolmekymppisellä on vanhoihin tietokone- ja konsolipeleihin liittyvä ongelma. Pelikoneet on joko myyty tai muutoin laitettu kiertoon ja nyt varttuneemmalla iällä mieli palaisi uudelleen pelien maailmaan.

Vanhat pelit ovatkin nyt suunnattoman kova muoti-ilmiö. Kouvolan kirjastoon tuodut vanhat klassikkopelit ovat peräisin Tekniikan museosta, jossa on myös esillä vanhoja pelejä. Trendikkyys on havaittu sielläkin. Voidaan puhua vaikkapa Nintendon toisesta kulta-ajasta.

- Nämä pelit ovat noin kolmikymppisten sukupolvelle ensimmäisiä nostalgiakokemuksia. Aikanaan pelien parissa vietetyt tunnit ovat niin vahvoja kokemuksia, että kun tuollaisen pelin näkee, on kuin palaisi niihin vanhoihin hyviin hetkiin, sanoo pelejä tilaisuudessa esitellyt Tekniikan museon palvelutuottaja Riina Linna.

Peliteollisuuden perusta valettiin 80-luvun kotisohvilla

Monelle 1980-luvun kasvatille mieleen ovat syöpyneet lähtemättömästi pelien aiheuttamat onnistumisen tunteet ja yhdessäolo kavereiden kanssa. Samoin muistissa on se taistelu, kun vaikkapa Commodore 64-tietokoneen kasettiasema kiukutteli ja peli ei latautunut. Laitteita säädettiin hartaudella ja kokemuksia vaihdettiin kavereiden kanssa. Kaksipesäisellä kasettinauhurilla kopioitiin pelejä kaveriporukan kesken eikä piratismista puhunut kukaan. Tälle innostukselle voidaan laskea myös Rovion ja Supercellin kaltaisten pelialan kotimaisten huippumenestyjien juontavan juurensa.

- Suomalainen peliteollisuus on ihan aidosti syntynyt siitä rakkaasta harrastuksesta. Kaikilla näillä nykypäivän peliteollisuuden menestyjillä on oma historiansa näiden koneiden kanssa. Menneisyyden ja nykyisyyden välillä on selvä suhde, sanoo Riina Linna Tekniikan museosta.