Toimittaja ja kirjailija Matti Röngästä Vuoden yhteiskuntatieteilijä

Rönkä palkittiin pitkästä toimittajaurasta sekä menestyksestään kirjailijana. Palkinto tuli hänelle yllätyksenä.

Kuva: Yle

Yle Uutisten toimittaja ja valtiotieteiden maisteri Matti Rönkä on valittu Vuoden yhteiskuntatieteilijäksi.

Valinnan tekivät Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut, joka on yhteiskunnallisen alan akavalainen etu- ja palvelujärjestö. Jäsenet työskentelevät eri sektoreilla esimies- ja asiantuntijatehtävissä.

Valinnasta vastannut toimikunta mainitsi perusteluissaan muun muassa Röngän pitkän uran toimittajana ja vakuuttavana uutisankkurina sekä menestyksellisen uran myös kirjailijana.

Vuoden yhteiskuntatieteilijä valittiin 15. kerran. Aiemmin palkinnon ovat saaneet muun muassa Suomen pankin pääjohtaja Erkki Liikanen, Nokian entinen toimitusjohtaja Jorma Ollila, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen, Työeläkevakuuttajien toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes ja taloustieteilijä Sixten Korkman.

Tieteilijän tunnustus hämmentää

Rönkä on aiemmin saanut kirjallisuusalan palkintoja. Yhteiskuntatieteilijän tunnustuksen hän ottaa vastaan yllättyneenä ja kiitollisena.

Kun kirjoittaa nykyajasta ja lähihistoriasta, niin se on väistämättä yhteiskunnallista havainnointia.

Matti Rönkä

- Kirjapalkinto kohdistuu aina selkeään tuotteeseen. On ymmärrettävämpää, kun on yksittäinen hengentuote, jota halutaan palkita. Tämä hieman hämmentää, kun en työskentele tieteen parissa, Rönkä sanoo.

Rönkä näkee samalla, että osallistuu kuitenkin etenkin kirjailijana yhteiskunnan ja historian tulkitsemiseen. 

- Kun kirjoittaa nykyajasta ja lähihistoriasta, niin se on väistämättä yhteiskunnallista havainnointia. Kun sillä alueella operoidaan, ei voi kirjoittaa yhteiskunnan ulkopuolelta, hän sanoo.

Viktor Kärppä -dekkarisarjansa päättänyt Rönkä on alkanut työstää uutta kirjaa, joka on toistaiseksi alkutekijöissään.

- Sitä ei voi vielä sanoa edes keskeneräiseksi. Nämä ovat pitkiä projekteja, hän toteaa.