Teatteriklassikon viesti ei vanhene

Siunattu hulluus on paitsi klassikkomedia myös väkevä erilaisuuden puolustuspuhe. Aapelin teksti kehottaa pohtimaan, missä määrin ihminen saa toteuttaa itseään ennen kuin häntä voidaan pitää hulluna. Rovaniemen Teatteri tarttuu klassikkoon tanakoin rukkasin.

kulttuuri
Rummukaiset saavat kaupungissa aikaan äläkän.
Rummukaiset saavat kaupungissa aikaan äläkän.Tapio Nykänen

Siunattu hulluus on Rovaniemen Teatterille mittava ponnistus: mukana ovat yhtä lukuunottamatta kaikki teatterin näyttelijät sekä edustava joukko vierailevia taiteilijoita, kuten pianisti Anna Laakso ja hanuristi Tatu Kantomaa.

Näytelmän ohjaa Riku Innamaa, joka vieraili Rovaniemen Teatterissa edellisen kerran vuosina 2005 ja 2006.

Maaseutu-Suomen road trip

Siunatun hulluuden juoni on periaatteessa yksinkertainen: Rummukaisen veljekset Ana ja Vilippus alkavat epäillä veljeään Elmeriä hulluksi. Miesten mielestä Elmeri on suhteettoman hiljainen, joten hänen mielenterveydessään täytyy olla vikaa. Keksivätpä Ana ja Vilippus Elmerin puolesta monenlaisia enemmän tai vähemmän outoja ajatuksia, joita vaikenevan veljen päässä täytyy liikkua.

Veljekset kahlitsevat Elmerin ja lähtevät kuljettamaan tätä parantolaan. Käynnistyy maaseutu-Suomen road trip ja hämmentävä tapahtumien vyöry, jonka kuluessa alkaa näyttää siltä, että mahdollisesti nimenomaisesti Elmeri ei olekaan hullu. Tienvierukset, kaupungit ja herätysjuhlat vilisevät persoonia, joiden vaikuttimet ja toimintatavat ovat enemmän tai vähemmän omalaatuisia.

Mitä hulluus on?

Monelle Siunattu hulluus on ennen kaikkea hulvaton ja ajaton komedia. Samalla Aapelin teksti, kuten parhaat komediat aina, pureutuu syvälle ihmisenä olemisen ongelmatiikkaan.

- Aapeli oli humanisti, joka oli kiinnostunut originellisuudesta, kylähulluudesta ja muista ilmiöistä, joissa ihminen toteuttaa itseään omituistakin kautta. Siunattu hulluus on eräänlainen persoonallisuuden toteutumisen ja henkilökohtaisen vapauden manifesti, ohjaaja Riku Innamaa sanoo.

Innamaa uskoo, että Siunatun hulluuden viesti on nyt yhtä tärkeä kuin sotien jälkeisessä maailmassa.

- Monessa suhteessa yhteiskunta on koko ajan menossa normatiivisemmaksi. On vaikea löytää vapauden sfääriä ja rehottamisen tilaa, missä muuttua itsekseen. Kyllä tässä tämäkin ulottuvuus on.