Suurin osa yrityksistä ei ehdi mukaan suoramaksuun ja e-laskutukseen

Vasta noin 40 prosenttia suoraveloitusasiakkaista on aloittanut järjestelyn suoramaksuun ja e-laskuun siirtymiseksi, vaikka aikaa on enää kaksi päivää. Tämä voi tarkoittaa sitä, että asiakkaat saavat e-laskun sijaan erillismaksullisen paperilaskun.

Kotimaa
Paperilasku.
Tiina Jutila / Yle

Danske Pankin Pohjois-Suomen maksuliikennejohtaja Tanja Kaltiola kertoo, että suurin osa suoraveloitusta käyttävistä yrityksistä on pahasti myöhässä uusien maksujärjestelyjen käyttöönotossa. Se merkitsee, että heidän asiakkaansa saavat paperilaskun, joka pitää erikseen maksaa.

– Ne laskuttajat, jotka eivät ennätä keskiviikkona aloitettavaan prosessiin mukaan, joutuvat siirtymään aluksi takaisin paperilaskutukseen niiden asiakkaiden osalta, joilla suoraveloitus on ollut tähän asti käytössä, Kaltiola kertoo.

Laskujen maksajalta tämä vaatii tarkkaavaisuutta. Suoravelotukseen on totuttu ja laskun näköinen suoraveloitusilmoitus on usein jätetty huomiotta.

– Monella jää avaamatta koko kirjekuori. Kuluttajan kannalta on tärkeää, että vuodenvaihteen molemmin puolin avataan kaikki laskut ja katsotaan tarkkaan edellyttääkö se erillistä maksamista.

"Monien sattumien summa"

Maksamiseen liittyviä uudistuksia on viime vuosina ollut useita. Esimerkiksi ohjelmistoyritykset ovat olleet niiden kanssa kiireisiä. Yhtenäinen euromaksualue SEPA eli Single Euro Payments Area tuli voimaan 31.10.2011.

– Tässä on ollut euroon siirtyminen, SEPA:a ynnä muuta. Ohjelmistotaloilla näyttää olleen kiirettä päivitysten tekemisten suhteen. Olemme saaneet yrityksistä tietoa, että he olisivat olleet valmiita siirtymään e-laskuun ja suoramaksuun, mutta ohjelmistoa ei ole saatu ajoissa päivitettyä, Kaltiola sanoo.

– Tämä on varmasti monien sattumien summa. Ei tässä ole yhtä sylttytehdasta.

Suoraveloitus loppuu tammikuun lopussa, mutta muuntaminen pitää aloittaa viimeistään keskiviikkona, jotta suoramaksu ja e-laskutus onnistuvat.