1. yle.fi
  2. Uutiset

Sini Saarela tapasi Suomen edustajan Pietarissa

Murmanskista Pietariin alkuviikosta siirretty ympäristöaktivisti Sini Saarela on tavannut Suomen Pietarin edustuston konsulin perjantaina.

Ulkomaat

Pietarin konsuliasioiden konsuli Virpi Hanhikoski tapasi ensimmäistä kertaa pietarilaiseen naisvankilaan siirretyn suomalaisaktivistin Sini Saarelan perjantaina.

Tutkintavankeudessa oleva Saarela siirrettiin Murmanskista Pietariin yhdessä muiden Greenpeace-aktivistien kanssa tiistaina. Aktivistit on sijoitettu eri vankiloihin.

– Myöhään torstai-iltapäivänä saimme tapaamisluvan Luoteis-Venäjän tutkintakomitean kautta ja tänään tapasin Sini Saarelan tutkintavankilassa, Hanhikoski kertoi Yle Uutisille.

Hanhikosken mukaan Saarela on kuvaillut vankilaolojaan kohtuullisiksi.

Tutkintavankeuden on tarkoitus päättyä 25. marraskuuta. Tutkintakomitea on luvannut informoida asianajajien kautta tutkintavankeja ja edustustoja erikseen.

– Vielä eilen oli ainakin epäselvää miten se tapahtuu, kun keskustelin tutkintakomitean edustajan kanssa puhelimessa.

Hanhikoski uskoo, että jatkossa asioiden käsittely ja tutkinnan suorittaminen on helpompaa, koska Luoteis-Venäjän tutkintakomitean pääpaikka on Pietarissa.

Venäjän lakien mukaan tutkintavangilla on oikeus tavata asianajajaansa. Lisäksi tutkintakomitea on myöntänyt Saarelalle luvan tavata kahta henkilöä Suomen edustustosta, joista toisella on oltava diplomaattistatus.

– Toinen henkilö voi olla joku meidän venäläisistä tai suomalaisista työntekijöistämme. Ensimmäiseen tapaamiseen haimme lupaa minulle konsulina, jatkossa katsotaan, josko saamme muita lupia myöskin, Hanhikoski kertoi.

Lue seuraavaksi