Joulupukki on myös pienpanimon kaveri

Joulu on osalla pienpanimoista lähes kesään verrattava myyntisesonki. Loviisalainen Malmgårdin panimo on pannut omaa jouluolutta samalla reseptillä jo vuosikaudet.

oluenvalmistus
Panimomestari Tuomas Markkula sekoittaa olutta.
Yle

Panimomestari Tuomas Markkula tietää tarkalleen, minkä verran mallasta olut kaipaa. Malmgårdin jouluolutta on tehty samalla reseptillä kolmisen vuotta.

- Vähän tummemmat, täyteläisemmät, maltaisemmat maut yleensä kuuluvat jouluaikaan. Toisinaan jouluoluissa käytetään myös mausteita, mutta meillä mennään vain hiivalla, vedellä, maltaalla ja speltillä, Malmgårdin panimomestari Tuomas Markkula kertoo.

Maltaisemmat maut kuuluvat jouluaikaan

Tuomas Markkula

Malmgårdista lähtee tänä vuonna kauppoihin ja ravintoloihin parikymmentätuhatta litraa jouluolutta. Sesonkituotteiden valmistus alkaa jo elokuussa.

Pienpanimot eivät kilpailua kavahda

Helsinkiläinen Stadin Panimo puolestaan ei ole tähän mennessä tehnyt erityistä jouluolutta. Ajatus erityisistä kausioluista ei kuitenkaan ole mahdoton.

- Ei se poissuljettua ole. Kesällä teemme jo nyt enemmän vaaleita oluita, esimerkiksi vehnäoluita, talvella tummempia oluita, Stadin Panimon myyntipäällikkö Risto Roitto tuumii.

Stadin panimo muutti tänä syksynä uusiin tiloihin Suvilahteen. Joulusesonkia ei muuttorumbassa juuri ole ehtinyt miettiä. Panimo aikoo toimia ainakin uusissa tiloissa ainakin viisi vuotta. Sinä aikana pienpanimoiden kisassa kilpailussa voi tapahtua mitä vain.

- Kyllä se kasvaa koko ajan, tänäkin vuona on avattu monia uusia panimoita, mutta on vain hyvä, että suomalainen olutkulttuuri kasvaa, Stadin Panimon myyntipäällikkö Risto Roitto uskoo.

On vain hyvä, että suomalainen olutkulttuuri kasvaa

Risto Roitto

Myös Malmgårdin Panimossa uskotaan, että ainakin joulusesongin aikana riittää tilaa kaikille pikku panimoille.

- Ei voi sanoa, että pienpanimot pahasti kilpailisivat keskenään. Mitä enemmän ihmiset maistelevat ja tutustuvat erikoisempiin makuihin, se on kaikkien etu, Malmgårdin panimomestari Tuomas Markkula sanoo.