Matti Koskela tekee taidetta Rubikin kuutiossa

80-vuotias kuvataiteilija Matti Koskela on hyvässä luomisvireessä, hakee innoitusta Italiasta ja pitää ahkerasti näyttelyjä.

Kuva: Tuija Veirto / Yle

80 vuotta juuri täyttänyt taiteilija Matti Koskela on asunut Lahdessa 1960-luvun lopulta lähtien.

Ateljékoti on edelleen samassa Domino-konseptitalossa, joka muuton myötä rakennettiin. Koskela kuvailee kotiaan Rubikin kuutioksi.

- Rakentaminen ja lupien saaminen ei ollut ihan helppoa ja luulen, että nykyisin rakentaminen ei onnistuisi enää ollenkaan, taiteilija naurahtaa.

Muuttoa Lahteen siivitti paikkakunnan vilkas taide-elämä ja -yhteisö.

- Kajaanissahan ei ammattitaiteilijoita ollut. Täällä heitä oli iso joukko ja kuvataiteen puolella oli perustettu esimerkiksi Mukkulan kesänäyttely, joka oli muuten ensimmäinen laatuaan ja mallina muillekin.

Lahdessa Koskela ryhtyi pian kehittämään kuvataidekulttuuria ja -koulutusta. Yksi lehti kääntyy, kun Lahden taideinsituutin opetus ja sen 40-vuotinen historia lakkaa.

Italia innoittajana

Taiteilija on monen vuoden ajan puhunut Lahdessa uuden taidemuseorakennuksen puolesta.

- Sehän oli kerran tässä jo aika lähellä ja kaupunginvaltuustossa päätettävänä. Nyt genre on muuttunut niin, että nämä kansainväliset menestysmuseot ovat yhdistäneet kuvataiteen ja taideteollisuuden. Sillä tavalla saadaan kuluttajaystäväillsiä ja varmasti mielenkiintoisiakin näyttelyitä. Ja Lahdellahan on tässä mielessä historiaa huonekalukaupunkina.

Opettajana Koskela on toiminut myös muun muassa Taideteollisessa korkeakoulussa ja vierailijaprofessorina yliopistossa Washingtonissa. Luottamustehtäviä on ollut peräti viidessä eri järjestössä.

- Ne ovat olleet kovin erilaisia ja hirveän mielenkiintoisia kaikki läänintaiteilijuudesta opetussektoriin. Ja kyllähän esimerkiksi Amerikan yliopistovuodet ja elämä siellä on jäänyt lähtemättömästi mieleen, niin myös Atenium-jakso ja muut, taiteilija muistelee.

Graafikkona ja kuvanveistäjänä tunnetuksi tulleen taiteilijan töitä on muun muassa useissa julkisissa kokoelmissa Suomessa ja ulkomailla. Koskelan käsistä on syntynyt myös maalauksia ja lasitaidetta.

- Unkarissa osataan käsitellä lasia, kävin siellä ottamassa oppia.

Yksi taiteilijan innoittajista on Italia. Siellä viime vuosina valmistuneita töitä tulee näytteille pian Lahteen, Galleria Aila Seppälän tiloihin, Helsingissä avoinna olleen näyttelyn jatkoksi.

- Helsingin näyttely oli sellainen miniretro. Lahteen esille tulevat työt ovat viime vuosilta, kertoo Koskela näyttelystä, jonka nimi on Aika Toscanassa - Tempo in Toscana.