Leevi on UNICEFin tähti

11-vuotias joensuulainen Leevi Liuska on yksi Suomen UNICEFin uuden kampanjan keulakuvista. Lastenjärjestö haluaa Mukana-kampanjallaan parantaa vammaisten lasten harrastusmahdollisuuksia.

UNICEF
Leevi Liuska.
Esa Huuhko / Yle

Joensuulainen 11-vuotias Leevi Liuska on yksi Suomen UNICEFin uuden kampanjan tv-tähdistä.

Lastenjärjestö haluaa Mukana-kampanjallaan parantaa vammaisten lasten mahdollisuuksia harrastaa ja osallistua vapaa-ajan toimintaan. Tavoitteena on siis madaltaa esteitä, jotka vaikeuttavat erityislasten yhdenvertaista oikeutta osallistua leikki-, virkistys-, vapaa-ajan ja urheilutoimintaan.

Nämä oikeudet on kirjattu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen. Suomessa on noin 30 000 vammaista lasta.

"Meikäläisen mieleen tämä homma" 

Leevi Liuska on vikkelä pieni mies, joka kelaa pyörätuolillaan kovaa vauhtia ja tykkää isoista traktoreista. Enonsa kanssa hän on ollut esimerkiksi lannanlevityksessä ja kyntöhommissa.

Leevi on neljännellä luokalla Joensuun Niinivaaran koulussa. Koulupäivän jälkeen Leevi hoitaa Jetro-kissaansa, ulkoilee ja on tietokoneella. UNICEFin kampanja Helsingin reissuineen ja studiokuvauksineen on ollut mukava kokemus.

- Aika mukavaa se on ollut. Meikäläisen mieleen tämä homma. Kiva.

Saako mukaan avustajan?

Leevillä on synnynnäinen selkäydinvamma. Kuntoutukseen kuuluvat muun muassa ratsastus- ja allasterapiat.

Leevin äiti Kirsi Liuska kertoo, että erityislapsen harrastusten tieltä löytyy monenlaisia esteitä. Ovatko esimerkiksi avustajia saatavilla?

- Varsinkin Leevin tapauksessa, kun hän on liikuntavammainen lapsi, tarvitaan avustaja mukaan. Eli yksin on aika mahdotonta harrastaa monessakin paikassa, Kirsi Liuska sanoo.

- Ja on ehkä asennekysymys, että ollaanko avoimia ottamaan myös erityiset lapset mukaan toimintaan.

Leevi-pojalla asenne on kunnossa ja virtaa riittää.

- Mä oon aika virkee äijä. Ja iloinen äijä oon. Kaikki menee mukavasti meikäläisellä.

UNICEFin kampanjassa haastetaan seuroja, yhdistyksiä ja järjestöjä ottamaan vammaiset lapset mukaan toimintaan. Tavoitteena on löytää myös vapaaehtoisia avustajia harrastuspaikoille. Ihmisten toivotaan lisäksi lähettävän terveiset poliitikoille, jotka päättävät yhteiskunnallisista palveluista ja yhdistysten avustusmäärärahoista.