Sundomin silta voisi vahvistua tuulivoiman tarpeisiin

Vaasassa selvitetään Sundomin sillan vahvistamisen edellytyksiä. Vahvistaminen mahdollistaisi erikoispainavat ja -leveät kuljetukset mm. tuulivoiman tarpeisiin. Sillan vahvistaminen helpottaisi myös rekkarallia Vaasan keskustassa.

Kotimaa
Sundomin silta
YLE

Vaasassa Sundomin sillan vahvistamisesta on tekeillä esiselvitys. Sillan vahvuutta on selvitetty pari vuotta sitten ja sen perusteella kävi ilmi, että silta on hyväkuntoinen ja se kestää nykyisellään noin 250 tonnin painoista liikennettä. Nyt halutaan selvittää, mitä vaatisi sillan vahvistaminen ylisuurien ja painavien erikoiskuormien tarpeisiin.

Sillan vahvistamisella voitaisiin saada yliraskas liikenne pois Vaasan keskustasta ja kiertämään Sundomin kautta kohti etelää. Suuria ja painavia kuljetuksia tulee nytkin Vaskiluodon sataman kautta ja ne kuljetetaan Vaskiluodon sillan kautta.

Sundomin siltaa haluttaisiin vahvistaa etenkin tuulivoimateollisuuden tarpeisiin. Tuulivoimakomponentit saattavat painaa jopa 300 tonnia.

– On odotettavissa, että varsinainen tuulivoimabuumi käynnistyy lähivuosina. Tässä halutaan varautua siihen, että erikoissuuria ja erikoispainavia komponentteja voidaan tätä kautta kuljettaa. Vuoteen 2015 mennessä asia pitäisi olla selvillä, sanoo Vaasan kaupungin teknisen toimen johtaja Markku Järvelä.

Esiselvitys sillan vahvistamisesta valmistuu vuoden loppuun mennessä. Sen on määrä kertoa, mitä vahvistaminen tarkoittaa teknisesti ja paljonko se maksaa. Sen jälkeen keskustellaan rahoituksesta. Järvelä arvioi, että puhutaan vähintään sadoista tuhansista euroista.

– Rahoitus ei ole yksin Vaasan kaupungin asia, vaan mahdollisesti keskustellaan eri vaihtoehdoista ja valtion rahoituksesta, toteaa Järvelä.