Yhteistyöllä parempaa palvelua

Lasten ja nuorten mielenterveys- ja sosiaalipalvelut löytyvät Lappeenrannasta yhden katon alta. Toive talosta on ollut jo parikymmentä vuotta ja nyt kaikki toiminnot on saatu Rakuunamäelle valmistuneisiin tiloihin. Eri alan ammattilaisten sujuvammalla yhteistyöllä perheitä pystytään auttamaan paremmin.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (EKSOTE)
Lasten- ja nuortentalo Rakuunamäellä.

Lappeenrannassa muun muassa perheneuvola, lastensuojelu sekä lasten- ja nuorten psykiatria ovat muuttaneet saman katon alle. Eri toiminnot ovat tulleet uusiin tiloihin kymmenestä eri osoitteesta, joissa monissa on kärsitty sisäilmaongelmista. Myös muita pulmia on ollut.

- Vanhat tilat olivat kyllä tuossa ihan keskustassa, mutta meillä ei ollut jokaisella kunnollisia työtiloja. Esimerkiksi haastattelut onnistuvat täällä paremmin, kehuu nuorten vastaanotto Sihdin sairaanhoitaja Maarit Ruokonen.

Uudet tilat, uudet tavat

Uusia rutiineja ja työtapoja etsitään. Tarkoituksena on lisätä yhteistyötä eri yksiköiden välillä ja antaa näin apua yksilöllisesti kunkin perheen tarpeet huomioiden.

- Tämä entinen järjestelmä ohjasi johonkin tiettyyn yksikköön, jossa putki lähti toimimaan hyvin. Siitä saattoi jäädä puuttumaan kuitenkin jotain oleellista osaamista, jota olisi voinut olla enemmän jossain muualla. Ehkä ei tiedetty eikä muistettu toisiamme. Nyt on parempi mahdollisuus muistaa, mitä kaikkea on tarjolla, sanoo perhepalvelupäällikkö Tarja Nylund Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä

- Tässä talossa on paljon osaamista vanhempien ja perheiden kanssa tehtävästä työstä. Ennen on tarpeen vaatiessa tehty jatko-ohjaus. Nyt se yhdessä tekeminen on sellainen uusi juttu, jota ollaan nyt virittelemässä, kertoo sairaanhoitaja Maarit Ruokonen.

Odotukset ovat korkealla

Odotuksena on, että yhteistyö sujuu, apu on joustavampaa ja nopeampaa.

- Tietysti myös näissä Eksoten säästöpaineissa toivotaan, että vähemmällä rahalla saadaan enemmän hyötyä, toivoo perhepalvelupäällikkö Tarja Nylund Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä.