1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Kaivostoimintaa on Talvivaarassa jatkossakin"

Kainuun kuntien omistaman maakunnallisen elinkeinotoiminnan kehittämisyhtiö Kainuun Etu Oy:n toimitusjohtaja Antti Toivanen ei usko Euroopan suurimman nikkeliesiintymän jäävän hyödyntämättä jatkossakaan. Yrityssaneeraukseen Toivanen toivoo löytyvän rahaa suomalaisilta rahoittajilta.

Kotimaan uutiset
Talvivaara tehdasalue
Talvivaara

Kainuun Etu (siirryt toiseen palveluun) Oy:n toimitusjohtaja Antti Toivanen laskee, että Talvivaaran mahdollinen konkurssi tarkoittaisi suoraan töiden loppumista noin 700 kainuulaiselta, ja välillisesti noin 800 kainuulaiselta.

- Nämä ovat arvioita, samoin kuin se, että paikallisten metallialan yritysten liikevaihdosta noin 17 prosenttia on Talvivaarasta, Toivanen laskeskelee.

- Kainuun työvoimasta 1,9 prosenttia on kiinni Talvivaarassa, joten tämä on vakava tilanne alueelle.

Kajaanissa tehtiin syksyllä 2008 nopeita toimia rakennemuutoksen läpiviemiseksi, kun UPM ilmoitti sulkevansa Kajaanin paperitehtaan. Nämä kokemukset osoittavat Toivasen mukaan sen, että joka tilanteessa on myös mahdollisuutensa.

Mahdolliseen konkurssiin on Yle Kainuun saamien tietojen mukaan varauduttu listaamalla erilaisia korvaavia toimenpiteitä, joilla saadaan työtä ja investointeja, yhteensä 400 miljoonan euron edestä.

Eihän Euroopan suurinta nikkeliesiintymää jätetä hyödyntämättä.

Antti Toivanen

- Talvivaaran tilanteessa on samantyyppisiä piirteitä kuin nykyisen Renforsin Rannan alueella oli ison työllistäjän lopettaessa toimintansa. Oletettavaa kuitenkin on, että toisin kuin UPM:n jäljiltä, niin Talvivaarassa kaivostoiminta tulee jollakin aikavälillä jatkumaan. Eihän Euroopan suurinta nikkeliesiintymää jätetä hyödyntämättä, Toivanen painottaa.

- Oma uskoni on, että kaivosyhtiö saa yrityssaneeraukseen vaadittavat 40 miljoonaa euroa kasaan. Paras vaihtoehto olisi, että raha löytyisi merkittäviltä osin Suomesta. Olisi ikävää, jos tuollaiset varannot menisivät ulkomaalaisomistukseen, vaikka työpaikat ovat nyt tärkeimpiä.

Kainuulaisyrityksiä aiempaa vähemmän Talvivaarassa

Talvivaarassa urakoivat yritykset ovat huolissaan tilanteesta. Yle Kainuulle nimettömänä kommentoinut aliurakoitsija arvioi, että mikäli laskut jo tehdyistä töistä jäävät Talvivaaralla maksamatta, on edessä konkurssiaalto.

Jos rahat jäävät tehdyistä töistä saamatta, tulee yksittäisiä yrityksiä varmasti kaatumaan.

Antti Toivanen

- Jos rahat jäävät tehdyistä töistä saamatta, tulee yksittäisiä yrityksiä varmasti kaatumaan. Kainuulaisia yrityksiä tosin on syksyn yt-neuvotteluiden jäljiltä aiempaa vähemmän Talvivaarassa, ja osa näistä yrityksistä on jo löytänyt töitä Lapin kaivoksista, Toivanen kertoo.

- Talvivaara on Kainuussa merkittävä työllistäjä, mutta tilanne muuttui olennaisesti syksyn yt-neuvotteluissa.

Toivasen mukaan Talvivaaran kaivosyhtiö on joutunut maksamaan kalliit oppirahat toiminnan aloittamisesta.

- Tehdas on nyt parhaassa mahdollisessa kunnossa tuotantoa ajatellen, ja jollain aikavälillä pystytään ympäristöasiatkin hallitsemaan. Harmittavasti isojen investointien jäljiltä rahaa ei ole ehtinyt virrata kassaan.

Lue seuraavaksi