Valtava seimi tuo italialaisen jouluperinteen Turun tuomiokirkkoon

Italialainen taiteilija Francesco Artese rakentaa Tuomiokirkkoon parinkymmenen neliön jouluseimen, joka koostuu lukuisista pienistä ihmis- ja eläinfiguureista.

tuomiokirkot
Jouluseimi
Yagmur Özberkan / Yle

Turun tuomiokirkkoon rakennetaan valtava jouluseimi. Italialaisen taiteilija Francesco Artesen rakentaman seimen pohjan pinta-ala tulee olemaan 20 neliötä ja korkeutta maisemalla on useita metrejä.

Tuomiokirkon Agricola-kappeliin rakennettava seimi sijoittuu Etelä-Italiassa sijaitsevan Basilicatan maakunnan Materan vanhankaupungin ainutlaatuisen kukkula- ja kalliomiljööseen.

- Seimi on elämys valaistuksineen ja lukuisine ihmis- ja eläinfiguureineen. Noin neljän minuutin valoesityksen aikana maisema elää aamukajastuksesta yön pimeyteen, kertoo taiteilija Francesco Artese.

Seimentekijä on vähän kuin elokuvaohjaaja. Yksin ei voi tehdä mitään, vaan täytyy olla hyvin monenlaista osaamista ympärillä savenvalajasta valaisiaan.

Francesco Arteso
Yagmur Özberkan / Yle

- Se on vähän kuin televisiomainosta tekisi. Sen täytyy olla mahdollisimman tehokas niissä puitteissa, jotka on annettu. Olen ammatiltani taidemaalari, mutta teen nyt seimiä päätyönäni. Aikaisemmin minulla oli aikaa itse veistää puuta ja valaa savea, mutta nyt minulla on näihin kaikkiin avustajat.

Tuomiokirkossa Artesea avustamassa on muun muassa ryhmä Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoita sekä heitä ohjaava opettaja. Seimen kokoaminen vie työryhmältä noin kuukauden. Tammikuussa seimi puretaan ja se palaa Italiaan odottamaan seuraavaa käyttöä.

Seimen tekemisen taito on Herran lahja

Seimiperinne on erittäin arvostettua kaikkialla Italiassa, mutta erityisesti eteläisessä osassa maata. Francesco Arteso itse kiinnostui seimistä jo lapsena.

- Perheessäni meitä oli 18 lasta. Olin meistä pienin, enkä saanut olla mukana jouluseimen valmistuksessa. Kun isäni kuoli, paikkakunnan kirkkoherra kutsui minut kirkkoon, jotta en tuntisi itseäni isättömäksi. Siellä aloimme tehdä jouluseimeä ja huomasin, että tämä on sitä, mitä haluaisin tehdä. Toisaalta voin ajatella, että seimen tekemisen taito on Herran lahja, mutta myös hänen suunnitelmansa, Artese sanoo.

Kun Artese ei tee seimiä, hän maalaa. Seuraavan joulun seimeä hän alkaa suunnitella jo kesä-heinäkuussa.

- Kuolen, jos en tee ainakin yhtä seimeä vuodessa. On tärkeää, että kun joulu tulee, saan olla seimen ääressä ja tuntea itseni lapseksi.

_Turun seimi on osa italialaista seimitaidetta ja -perinteitä esittelevää tapahtumaa. Seimi on esillä Tuomiokirkossa 13.12.2013–6.1.2014. _