1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Turkisviennin tuoma raha on kolminkertaistunut viime vuosina

Turkiskauppa on miljardiluokan bisnestä. Suomalaisen turkishuutokauppayhtiö Saga Fursin viime tilikauden myynnistä noin 500 miljoonaa euroa tuli suomalaisista turkiksista. Huutokauppayhtiö Saga Fursin kokonaismyynti on jo samaa luokkaa kuin Suomen sahatavaran vienti.

kulttuuri
Turkiksia.
Yle

Suomalaisen turkisnahkoja myyvän huutokauppayhtiö Saga Fursin myynti on kolminkertaistunut kuudessa vuodessa. Turkisten maailmanmarkkinahinnat ovat nousseet niin paljon, että yhtiö antoi positiivisen tulosvaroituksen hyvän myynnin takia.

- Nyt elämme jo neljättä vuotta, kun hinnat ovat nousseet. Turkisten maailmanmarkkinahinnat ovat nyt kaikkien aikojen korkeimmalla tasolla, kertoo Saga Fursin viestintä- ja yhteiskuntavastuujohtaja Päivi Mononen-Mikkilä.

Pellervon taloustutkimuksen mukaan turkisten viennin arvo on kasvanut tasaisesti vuodesta 2009 lähtien. Turkistilojen ja huutokauppayhtiö Saga Fursin toiminta onkin Pellervon taloustutkimuksen selvityksen mukaan erittäin kannattavaa.

Suomen tärkein turkisvientituote on kettu, jonka menekissä näkyy muotitalojen kettubuumi. Saga Fursin mukaan tällä hetkellä hyvästä ketunnahasta voi huutokaupassa saada jopa 300 euroa.

Melkein koko tuotanto menee vientiin

Turkistuotanto on vientivoittoista, lähes kaikki turkikset päätyvät ulkomaille. Turkisvienti suuntautuu eniten Venäjälle, Eurooppaan sekä nyt kasvavassa määrin Kiinaan. Huutokauppayhtiö Saga Fursin mukaan Kiinan turkistuonnissa Suomi on toiseksi suurin tuottajamaa. Muotimaa Italian kohdalla turkiksia ostetaan eniten juuri Suomesta.

Käytännössä vientivetoisuus tarkoittaa sitä, että yhteiskunnalle tuleva verotulo tulee kokonaan ulkomailta.

Turkistuotanto on keskittynyt Pohjanmaalle. Vuonna 2012 Suomessa oli yli 1 100 turkisyrittäjää ja tilat työllistivät suoraan noin 3 000 ihmistä.

Verotulot ovat koko maan mittakaavassa pieniä, mutta yksittäisten kuntien kohdalla merkitys on suuri. Esimerkiksi Uudessakaarlepyyssä verotuloista lähes 17 prosenttia tuli Pellervon taloustutkimuksen mukaan vuonna 2012 turkisalalta.

Koska kyse ei ole välttämättömästä hyödykkeestä, turkisalan tulot kuitenkin vaihtelevat erittäin paljon muodin ja kysynnän mukaan. Pellervon taloustutkimuksen raportin mukaan verotulot ovat vaihdelleet 2000-luvulla 20 miljoonan ja 57 miljoonan euron välillä.

Juttua korjattu 4.12. kello 12.39: Saga Fursin kokonaismyynti on samaa luokkaa kuin Suomen sahatavaran vienti. Aiemmin jutussa sanottiin, että turkisvienti ylittäisi sahatavaran viennin.

Lue seuraavaksi