1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Laki sallii julkisen rahan sijoittamisen terveysturismiin

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin osakkuudelle terveysturimibisneksessä ei ole lainopillista estettä, sanoo hankintalain soveltamiseen erikoistunut professori Tomi Voutilainen. Voutilainen sanoo, että Eksoten kaltainen kuntayhtymä voi olla osakkaana yksityissairaalassa, jota Nordic Clinic suunnittelee Lappeenrantaan.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen (sd.) pitää Eksoten päätöstä osallistua terveysturismibisnekseen laittomana, koska yksityissairaalan perustamista ei ole kilpailutettu. Keskiviikkona Vesterinen ja hallituksen jäsen Tuija Nummela (sd.) marssivat ulos Eksoten hallituksen kokouksesta ennen asian käsittelyä.

Eksoten osallistumiselle terveysturismibisnekseen ei ole kuitenkaan lainopillista estettä, sanoo hankintalain soveltamiseen erikoistunut Itä-Suomen yliopiston professori Tomi Voutilainen.

- Ei ole nähdäkseni laillista estettä. Kunta voi tällaiseen lähteä, jos toiminta kuuluu kunnan toimialaan. Kyllähän tällainen voidaan laskea esimerkiksi matkailun edistämiseksi, Voutilainen miettii.

Voutilaisen mukaan kilpailutus tulee mukaan kuvioon silloin, jos Eksote alkaisi ostaa mahdollisen sairaalan palveluita ja tarjota niitä kuntalaisille.

- Silloin Eksote ei voisi ostaa palveluita muuta kuin kilpailuttamalla eri yrityksiä.

Syöpähoitotilat tasapuolisesti kaikkien käyttöön

Suunniteltu sairaala ja kuntayhtymä Eksoten mahdollinen osakkuus toiminnassa saa Voutilaisen mietteliääksi. Vastaavaa yhteistyötä ei ole Suomessa järjestetty. Esimerkiksi Helsingin Uudenmaan sairaanhoitopiiri on perustanut yksityisen terveyspalveluja tarjoavan osakeyhtiö HYKSin Oy:n. Tilanne Uudellamaalla on kuitenkin toinen, sillä sairaanhoitopiiri omistaa yrityksestä 70 prosenttia.

Eksotesta sen sijaan tulisi  tulevan yksityissairaalan vähemmistöosakas. Vähemmistöosakkuus tarkoittaa esimerkiksi sitä, että tulevien rakennustöiden toteuttamista ei tarvitse kilpailluttaa hankintalain mukaan.

Suunnitelmien mukaan osakkaat rakentaisivat yhteisvoimin leikkaussaleja kylpylähotelli Holiday Club Saimaaseen ulkomaisia terveysturisteja varten. Terveysturistien palvelua varten yritys voisi myös vuokrata Eksoten vapaita tiloja, kuten syöpähoidon laitteistoa.

Tässä tapauksessa pitäisi Voutilaisen mukaan varmistaa markkinaneutraliteetin säilyminen. Eli muillekin yksityisille toimijoille pitää antaa sama mahdollisuus tilojen vuokraamiseen.

- Sitä (yritystä) pitää kohdella samalla tavalla kuin muitakin toimijoita, eli pitää tarjota muillekin mahdollisuus vuokrata palveluita.