1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kemiallisten aseiden järjestö hyväksyi Syyrian kemikaalien tuhoaikataulun

Käytännössä kaikki kemialliset aseet on saatava ulos Syyriasta ensi vuoden helmikuun 5. päivään mennessä, sanotaan OPCW:n myöhään perjantaina hyväksymässä suunnitelmassa.

Ulkomaat

Kemiallisten aseiden kieltosopimusta valvova järjestö OPCW on hyväksynyt Syyrian kemiallisten aseiden tuhoamiseen tähtäävän lopullisen suunnitelman. Järjestö hyväksyi suunnitelman kokouksessaan vain neljä tuntia ennen määrättyä takarajaa.

OPCW:n neuvottelut Haagissa ehtivät katketa jo kahdesti ennen lopulllisen version saavuttamista.

Sopimuksen mukaan Syyrian kemiallisten aseiden arsenaali viedään maasta ulos, jotta niiden tuhoaminen voidaan suorittaa turvallisesti ja nopeasti. Käytännössä kaikki asekemikaalit paitsi hermokaasu sariinin valmistukseen käytetty isopropanoli on vietävä ulos Syyriasta helmikuun 5. päivään mennessä. Syyriassa on tiettävästi noin 1 300 tonnia sariinia, sinappikaasua ja muita kemikaaleja.

Tärkeimmät kemikaalit viedään maasta jo ennen vuoden loppua, OPCW sanoo. Tyhjennetyt kemiallisia aseita valmistaneet laitokset tuhotaan joulukuun 15. päivän ja maaliskuun 15. päivän välisenä aikana. Tärkeimmät kemikaalit puolestaan tuhotaan Syyrian ulkopuolella ensi vuoden huhtikuun loppuun mennessä ja kaikki loputkin kesäkuun loppuun mennessä.

Kuka tuhoaa?

Ongelma kuitenkin on, että yksikään maa ei ole toistaiseksi suostunut ottamaan vastaan Syyrian kemiallisia aseita tuhottavaksi. Viimeksi Albanian pääministeri Edi Rama sanoi, että Albania ei pysty tuhoamaan aseita. Albaniassa oli suuria mielenosoituksia aseita vastaan, ja pääministerin lausunto kirvotti riemua pääkaupungissa Tiranassa tuoreeltaan.

Aiemmin myös Norja on sanonut, ettei sillä ole tarvittavaa kalustoa kemikaalien tuhoamiseen. Tiettävästi tuhoamista on pyydetty myös Ranskalta ja Belgialta, joiden vastausta asiaan ei tiedetä. Norja on kuitenkin luvannut lähettää laivoja kemikaalien noutamiseksi. Myös Tanska on luvannnut laivojaan.

YK:n ja OPCW:n asiantuntijaryhmä on ollut Syyriassa lokakuusta saakka tarkastamassa kemiallisten aseiden varantoja ja valmistuspaikkoja. He kuitenkin työskentelevät vaarallisissa oloissa sisällissodan keskellä. YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi aseita koskevan päätöslauselman syyskuussa Venäjän ja Yhdysvaltain neuvoteltua asiasta.

Syyrian hallituksen väitetään käyttäneen kemiallisia aseita omia kansalaisiaan vastaan. Damaskoksen liepeillä tehdyssä kaasuiskussa kuoli satoja ihmisiä elokuussa. Kaikkiaan Syyrian sisällissodassa on kuollut yli 120 000 ihmistä.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi