Egyptin sananvapaus vaarassa

Demokratia-aktivisteja huolettavat Egyptin uudet ilmaisunvapautta rajoittavat lait. Hallituksen lakiesitykset esimerkiksi kieltäisivät mielenosoitusten järjestämisen yleiseen turvallisuuteen vedoten.

Ulkomaat

Egyptin hallitus on tehtaillut sarjaa ristiriitaisia tunteita herättäviä lakeja. Vastustajat sanovat niiden rajoittavan sananvapautta, joidenkin mielestä ne ovat hallituksen uhoa vakauden nimissä. Monet laeista ovat rankempia kuin entisen presidentin Hosni Mubrakin aikana.

Yksi puhutuimmista on uusi protestilaki.

– Lain tarkoituksena näyttää olevan vastustajien, erityisesti Muslimiveljeskunnan kannattajien hiljentäminen, sanoo Diana el-Tahawy Amnesty Internationalista.

Laki antaisi poliisille valtuudet kieltää protestit maan turvallisuuteen vedoten. Juuri Muslimiveljeskunnan kannattajia syytetään sen vaarantamisesta.

– Laki määritelee protestoijat rikollisiksi alkuasetelmista. Poliisilla olisi oikeus ampua kovilla, sanoo el-Tahawy huolissaan.

Sarjaan uusia lakiehdotuksia kuuluu myös terrorismin torjuntaan laadittu laki. Arvostelijat sanovat sen palauttavan Mubarakin aikaisen poliisivaltion. Myös silloin Muslimiveljeskunta oli päävihollinen.

Päähuolena perustuslaki

Mutta kaikista laeista suurin huolenaihe demokratia-aktivisteille on perustuslaki, jonka laadinta on jumittunut loppusuoralla. Armeija vaatii oikeuksia ohjata siviilejä sotilastuomioistuimiin.

– Siivilien määrä sotilasoikeudenkäynneissä on lähtenyt taas huimaan nousuun, sanoo demokratia-aktivisti Miriam Kirillos.

Hän osoitti mieltään Kairossa armeijaa vastaan. Sotilasneuvoston vallan aikana 12 000 siviiliä ohjattiin sotilastuomioistuimiin, joita leimasi mielivaltaisuus.

– Protestoijia pidätetään taas iskulauseiden sisällön vuoksi, sanoo Kirillos.

Egyptiläisten massat olisivat valmiit antamaan armeijan nimittämälle hallitukselle laajat valtuudet perusihmisoikeuksienkin hinnalla.

Monet uskovat että Muslimiveljeskunnan kannattajien hiljentämistä seuraa vakaus.

Aleksi Kalliomäki, Kairo